Yung ‘Ongoing Dispute’ Alarmistiskt och intressant slammer

Yung
Ongoing Dispute
Pnkslm/Border

* * * * 

.

Under senare år har både Norge och Danmark tävlat om att släppa fram indieband med intressant slammer. Ofta med ett distinkt drag av pop, men gärna också ruffigt instrumentsatt för att markera mot mespopen. Lätt giftigt skadar aldrig, snarare väcker det mer intresse.

Näst i raden är danska kvartetten Yung med sitt andra album ’Ongoing Dispute’. Det har tagit fem år sedan den hyllade debuten ’A Youthful Dream’, men det har varit värt väntan. För av titelns innehåll hörs ingenting, utan snarare att killarna blivit bättre låtskrivare, skickligare på sina instrument och breddat sin musikaliska palett.

Yung gillar Bob Mould, det hörs, för killarna har samma fallenhet att få låtarna ha det där grungeiga gitarrljudet snurrande i botten av melodistrukturen. Dessutom påfyllt med upprepande gitarrslingor, eller licks, som tävlar med den ofta lätt desperata sången om uppmärksamheten.

Mycket reverb, tonhögt dribblande bas och piskande trummor. Ibland går tankar till The Mission utan deras melodier, eller ett mer experimentellt The Cure i möte med amerikansk Mellanvästernrock.

Klyschan ”en platta som växer med varje lyssning” stämmer perfekt.

 

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 3-2021 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikMusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.