Wye Oak recenseras – nya ‘The Louder I Call, the Faster It Runs’ ett melodiskt fyrverkeri

Wye Oak
The Louder I Call, the Faster It Runs
Merge/Playground
HHH

Baltimoreduon Wye Oak släpper sitt av många efterlängtade femte studioalbum.

Den som hört och gillar Sylvan Esso kommer älska Wye Oak för de sistnämndas formidabla fyrverkeri av rullande melodislingor och rytmer programmerade på syntar av trummisen Andy Stack och med bärande sång av gitarristen Jenn Wasner.

The Louder I Call, the Faster It Runs’ börjar strålande i låten “The Instrument” med titelspåret hack i häl och följt av omfamnande ”Lifer” som tillomed bjuder på ett ganska elakt gitarrsolo. Duon är i fin form och deras karaktäristiskt pulserande melodislingor är i stort sett lika spänstiga som vi vill ha dem. Det enda lite bekymmersamma är ett drag av sorgsenhet mitt i jublet.

Wasners röst har mognat ytterligare sen sist och hon nästintill ekvilibrerar ovanpå all avancerad elektronik där hennes sång är som en svala en blåsig dag.

Det här är mer komplex musik än den som Wasner gör tillsammans med Flock Of Dimes, men långt ifrån lika komplicerat.

Jämfört med ’Shriek’ (2014) känns det dock som att den klarblåa soldränkta himlen har en molnstrimma som envist ligger kvar. De nya melodierna saknar samma intensitet, och kanske har det att göra med att paret för första gången producerat ett album boende i var sin stad. De sammanstrålade sen under en vecka för att koncentrerat slutföra produktionen.

Kanske tappade de en del energi där, men jag tror mest på att Wasner har svårt att fokusera två band samtidigt.

Lyssnar man framförallt på alla You Tube-klipp med hennes Flock Of Dimes hör man ett lugnare tillstånd i musiken, en mindre stress och en mer avskalad komplexitet.

Även om Wye Oaks nya ändå är bra, så strålar den inte, och hade vunnit på att skära bort stråket av avsked.

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 4-2018 /c MatsLundgren.se

Filed Under: I blickfångetMusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.