von Hausswolff och Elggren på Moderna: Elgaland-Vargaland snillrik gränsdragningskonst

KONST. UTSTÄLLNING. “Elgaland-Vargaland handlar om hur man upplever vår värld och hur man kan förbättra den”, förklarar Michael von Hausswolff då hans och Leif Elggrens särpräglade konstverk/projekt öppnade som utställning på Moderna Museet.

Elgaland-Vargaland är konceptuellt en union mellan Elggrens konungarike och Hausswolffs dito. De båda konungarikenas pakt förkortas KREV. De båda musikerna/konstnärerna lät tillkännagöra sitt initiativ via en kungörelse i form av en annons i DN 1991.

”Man kan säga att utställningen nu är del i ett förlängt 25-årsfirande och det är faktiskt första gången vi visar upp unionen utan att vi samtidigt öppnar en tillfällig ambassad”, berättar Elggren.

Elgaland-Vargaland gör anspråk på all mark som är “ledig”. Från början tog man i besittning allt globalt territorium som kallas “ingenmansland” respektive “internationellt vatten”. När detta var annekterat gav man sig på alla gränsdragningslinjer, vilka inte självklart har en automatisk ägarnation.

”Vi har tillskrivit alla statsmakter i världen och proklamerat att de helt enkelt tvingas acceptera oss. Det enda sättet de kan bli av med oss är att upplösa gränserna på sina omgivande nationer”, säger von Hausswolff med en min som signalerar spjuveraktigt allvar.

För även om KREV på papperet låter som en lika galen som djärv idé, så utmanar man det uppenbart löjliga i nationstänkande och territoriellt härskande.

”KREV är en kritik mot att nationer handlar mer om affärer än något annat, om en kapitalistisk hantering av vår värld där vi står inför ett apokalyptisk avgörande i klimatfrågan och det man gör är något så småttigt att bevaka marknadsandelar och försöker göra ekonomisk vinning”, påpekar von Hausswolff.

”Det vore förträffligt ifall statsmakterna istället kunde hantera sina länder som om de vore konstverk”, adderar Elggren.

När man skapade KREV så användes alla attribut som en nation har; man har egen konstitution, riksregalier, pass,  egen flagga (med en krokig röd linje som symbol för en gräns).

Man har tryckt upp egna frimärken.

Man har förstås egen valuta, etc.

Man har t o m en egen artefakt, som matchar devisen “Det finns en kula för varje konung”. Bronsskallen påminner om vår egen Karl XII och är möjligen en besvärjelse, som att förhindra en upprepning genom att så tydligt markera hur medveten man är om den historiska händelsen. KREV har ju egna kungar (se längre ned).

Allt detta visas upp på Moderna museet tillsammans med de beviljade ansökningarna för unionens 1200 medborgare.

När medborgarna reser har de med sig sina KREV-pass för att få stämplar i dessa. I flertalet länder, utom de i Asien, har tulltjänstemän gått med på att stämpla, men efter terrorattacken mot WTC har det blivit ett mycket hårdare klimat.

”Det är faktiskt bara vår Minister of Persuation som lyckats få en thailändsk stämpel i passet, berättar von Hausswolff. Han fortsätter med att återge en aktion de gjorde 1991 för att “markera med det konstgjorda i gränsdragningar och regelverk”.

”Vi var tio medborgare från en rad länder som tog färjan från Sverige till Estland. Vid den estniska gränsen gömde vi våra andra pass och visade bara upp våra KREV-pass. Tanken var att vi skulle nekas inresa och tvingas tillbaka till Sverige där samma sak skulle hända. Vi skulle tillbringa resten av våra dagar på internationellt vatten, alltså i KREV. ”

Aktionen gick om intet när de estniska myndigheterna arresterade hela bunten, satta dem i långa hårda förhör med säkerhetstjänsten innan samtliga utvisades och tvingades tillbaka till Sverige.

”Tur var väl det, annars hade vi kanske inte varit här och öppnar dagens utställning”, säger von Hausswolff med en glimt i ögat.

”Och jag är faktiskt kung”, tillägger han med ett leende.

”Jag också”, adderar Elggren med ett lika lätt leende.

 

Utställningen Elgaland-Vargaland pågår 9 september till 12 november 2017.

Filed Under: fotoI blickfångetNyheterutställning

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.