banner ad above posts

Tunng recenseras – ‘Songs You Make At Night’ räcker länge

Tunng
Songs You Make At Night
Full Time Hobby/Border
HHHH

.

Det är inte bara basgången och syntarna, hela plattan andas mycket av den lite ödsliga närheten som gjorde Rupert Hine till flitigt spelad artist i egensinniga radioprogrammet Eldorado på 80-talet.

Får man tro Wikipedia så handlar det här om en mix av ”folktronica, experimental, avant-garde”, en kombination som Kjell Alinge säkert skulle ha funnit intressant. Lennart Wretlind håller som bekant fortfarande öppna öron för dylikt.

Londoncombot Tunng består av fem killar mer i medelåldern än ungdom (en av dessa trummisen i Chapterhouse), och en gissningsvis något yngre kvinna. Ska man fortsätta på Eldorado-temat så finns över Tunng en droppe Adolfsson & Falk och ett stänk av Hansson de Wolf United. Associationerna går i alla fall lite åt det hållet, även om det förstås är mycket orättvist mot alla.

Tunng gör i alla fall sitt sjätte album genom ‘Songs You Make At Night’.

Gruppen är känd för att använda ovanliga instrument, typ snäckskal, även om det inte direkt framträder här. För albumet är, förutom Hine-associationen, ofta en melodiskt mycket intim historia, med reflekterande texter, klangrika akustiska gitarrer, blås, stråkar, varierad rytmik och syntar med ljusa klanger. Lägg därtill ibland behagliga bakgrundsljud, typ vågor mot strand, avlägsna samtal och skratt etc.

Ett album att spela länge.

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 10-2018 /c MatsLundgren.se

Filed Under: MusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.