banner ad above posts

FIRE! ‘The Hands’ recenseras – expressiv fullträff mellan malande och melodi

FIRE!
The Hands
Rune Grammofon/Border
HHHH+

.

Som att bli omkullsprungen av en häst. Och det gäller inte bara låten ”Washing Your Heart…” (som ser ut att ha haft arbetsnamnet ”Horse”) utan faktiskt hela ’The Hands’.

Saxofonisten Mats Gustafsson firar tioårsjubileum med sitt combo FIRE!. Med sig har han Johan Berthling på elektrisk bas och double bass samt trummisen och percussionisten Andreas Werliin.

Måste erkänna att jag missat det mesta av de sex album trion har producerat, och just ”missat” är nog ett rätt ord eftersom trions sjätte album ’The Hands’ är något utöver det vanliga som obesvärat slinker mellan genrepoliser som ömsom kallar det jazz, ömsom rock.

Mats Gustafsson låter i sina vildaste stunder sina alt/tenorsaxar påminna en hel del om Peter Brötzmann (vilken han spelat med och säkert influerats av).

Till skillnad mot Brötzmann behöver inte Gustafsson ensam hålla uppe öset. På The Hands’ finns förutom en del lugnare låtar, ett enormt driv i samspelet mellan Berthling och Werliin. Berthling har en förmåga att hugga på sina bassträngar så att det låter både sologitarr och framförallt ger ett sväng som inom rocken.

Alla tre kompletterar varandra utsökt och plattans underliggande groove hämtar näring både från hardcore, experiment och jazzrock.

En expressiv fullträff mellan malande och melodi, och verkligen något som river av mot den tandade kanten.

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 3-2018 /c MatsLundgren.se

Filed Under: MusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.