banner ad above posts

Nabihah Iqbal ‘Weighing of the Heart’ recenseras – talangfull indiemix

Nabihah Iqbal
Weighing of the Heart
Ninja Tune/Playground
HHHH

Med albumet ’Weighing of the Heart’ återtar Nabihah Iqbal sitt födelsenamn och släpper tidigare artistnamnet Throwing Shade.

Musiken skulle kunna vara en mix av det sound som skulle uppstått om man blandade Factory- och 4AD-stallens typljud under 1980-talet. För den som inte var med då betyder det att klingande gitarrer (typ Durutti Column) blandas med synttrummor (typ Colourbox), en gnutta dansgolv (typ New Order) och drömska melodier (typ Cocteau Twins).

Sången däremot är kombinationens svaga länk. Här och var sjunger Nabihah Iqbal, men om hon medvetet valt att lägga det på loj shoegazenivå eller för att hennes röst inte håller för större melodiska utsvävningar, det är oklart och får bli lyssnarens gissning som avgör. Det blir både entonigt och enahanda ganska snabbt, och där hon bara reciterar texterna, får man i alla fall chansen att istället flytta fokus till musiken.

Iqbal har en fin talang som multiinstrumentalist, och lyckas man i lyssningen göra om hennes vokala insats till ännu ett instrument så stör den mindre och musiken blir både intressantare och fyller lätt sin plats i rummet.

Samtidigt går hennes budskap om mysticism, drömtillstånd och fornegyptisk mytologi fram mycket bättre.

 

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 3-2018 /c MatsLundgren.se

Filed Under: MusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.