banner ad above posts

Strand Of Oaks ‘Harder Love’ recenseras – Showalters bländar oss

Strand Of Oaks
Harder Love
Dead Oceans/Playground
HHHH

Livet är en bergodalbana och kärleken kan vara hård att nå, skrev jag när ’Hard Love’ recenserades i HiFi & Musik nr 4/17. På nya ’Harder Love’ har Tim Showalters (killen bakom Strand of Oaks) samlat alternativa tagningar och demos från inspelningen av förra plattan.

På papperet låter en sån platta inte ens halvkul. Men Showalters bländar oss.

De alternativa tagningarna är oftast intimare, både nerskalade i volym och reverb. Det ger en mer personlig ton och en ovanlig tydlig känsla att det nära nog är en ny låt. Titelspåret här har blivit ganska struttigt och mer Bruce Springsteen än den förra plattans Triffidsdoftande känsliga explosion.

Båda är lika bra, och det är få artister som klarar sånt.

Flera av de nya låtarna här skulle mycket väl ha kunnat ha varit inkluderade på ’Hard Love’, så bra är de, men samtidigt förstår man ganska snabbt varför de valdes bort. Grundskälet är säkert att minimera risken att Strand of Oaks skulle klassas om plagiatörer. ”Dream Brother” exempelvis står på egna ben men låter väldigt mycket som att den var gjord av Dinosaur Jr.
Ändå finns egen kraft här, mitt i bland alla influenser och inspirationer.

Slutsatsen blir att Timothy Showalter har en fortsatt mycket stor fäbless för psychedelica, men att den är mycket större än vad som avslöjades på ’Hard Love’. Trots några undantag så fyller merparten av låtarna på ’Harder Love’ sin plats och bjuder lyssnaren på ännu ett hörvärt album.

De båda albumen matchar varandra fint och ger en fördjupad bild av en intressant musiker att följa framöver.

 

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 3-2018 /c MatsLundgren.se

Filed Under: MusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.