The Postal Service ‘Everything Will Change’ Ett strålande eftermäle

The Postal Service
Everything Will Change
Sub Pop/Playground

* * * *

.

Debutalbumet kom 2003. ’Give Up’ (Sub Pop) sålde snabbt slut. The Postal Service spelade en indie/syntpop som fick uppmärksamhet även utanför Seattle/Los Angeles-kretsarna de härstammade från. I efterhand klassades de som en supergrupp.

Sångaren Ben Gibbard (även i Death Cab For Cutie) och Jimmy Tamborello på keyboard/elektronik utgjorde kärnan i The Postal Service. Gibbard sjunger lätt gällt i trakterna av R.E.M.s Michael Stipe och Tamborello skulle kunna vara Thomas Dolby med den skillnaden att attityden är mer rock.

Bandet live – utökat med Laura Burhenn på gitarr, sång, tillsammans med Jen Wood och Jenny Lewis vid några tillfällen – blev en publiksuccé. Turnén 2013 med anledning av debutplattans 10-årsjubileum, visade att The Postal Service snarast varit saknat än bortglömt.

Och hur bra de lät (och såg ut) live spelades in på Greek Theatre in Berkeley, CA, under återföreningsturnén, som också blev deras avsked. Sub Pop gav 2014 ut en Blu-ray på just den föreställningen, som bekräftar intrycket av gruppens särart.

Samma 16 låtar kommer nu re-mastrat ut i albumformat med titel ’Everything Will Change’. Efterlängtat vad gäller ljudkvaliteten då klagomål kom på att det lät väldigt komprimerat och hade ett grötigt ljud på BD-disken.

Paret Gibbard/Tamborello har en speciell dynamik och egenart vilket för tankarna till Genesis vid tiden för Peter Gabriel. Skillnaden är att The Postal Service har en enklare melodistruktur som är mer direkt även om det finns spår av samma leviterande intryck och attraktion som en gång hos Genesis.

Något av den märkliga attraktionskraft The Postal Service ägde vid tiden för sin debut, som fick dem att återuppstå 10 år senare, kan förnimmas ganska väl på ’Everything Will Change’. Och med stor insikt låter bandet också titeln bli självuppfyllande.

Så vårdar man att gott intryck till ett strålande eftermäle.

 

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 1/2-2021 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikMusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.