Test: Tego Roundline Reco förenklar värmekollen

Tego Roundline Reco – i korthet

Tego Roundline Reco gör det enklare att hålla koll på elförbrukningen vid uppvärmning för dig som har direktverkande el.

Med Tegos element ställer du enkelt in önskade nivåer trådlöst. Via en knapptryckning vet elementen om det är dag, natt eller om bostaden står tom och bara behöver grundvärme. Det sparar pengar, minskar miljöbelastningen och förenklar kontrollen av onödig förbrukning på ett sätt som annars kräver mycket mer insats av dig som användare.

Omdöme

Form: 5
Installation: 5
Användande: 5
Mjukvara: 4
Funktioner: 4
Prisvärdhet: 4

HELHET 4,5

Fördelar
Snygg design
Trådlös smidighet
Enkel att ställa in och styra
Inbyggt överhettningsskydd

Nackdelar
App-styrning saknas
Något högt totalpris

Slutsats
Svensktillverkade och snyggt designade elradiatorer som smidigt styrs med trådlösa kontrollenheter. Sparar energi och kan med tillbehör även distansstyras.

Översikt Tego Roundline Reco

Tego är en svensk tillverkare av elradiatorer. Med deras system Roundline kan radiatorerna styras trådlöst, både rum för rum men också via en huvudkontroll. Smidiga system som styrs via appkontroll är ännu sällsynta på denna marknad. Men Tego Roundline är bland det närmaste man kan komma (just nu feb 2016 då testet görs). Trots att systemet saknar finkornig fjärrstyrning ger det god kontroll över temperaturnivåer och strömförbrukning.

Tekniska specifikationer – Tego Roundline Reco

Finns i sju olika effektlägen i intervallet 300W-1500W
Finns både för 230V och för 400V
Master Tego Roundline Reco 788 kr
Radiomottagare Tego Roundline Reco  225 kr
Rumstermostat Tego Roundline Reco  463 kr
Element Tego Roundline Reco 400W/ 400V  1 192 kr
Element Tego Roundline Reco 600W/ 400V  1 221 kr

Testpaketet (1st Master, 4st Rumstermostater, 5st Radiomottagare, 3st 400W element, 2st 600W element) totalt: 9 783 kr

Installation

Tego Roundline elradiatorer finns både för 230V och för 400V. Inom respektive fas finns också tre olika modeller med olika grad av styrning. Utöver detta finns radiatorerna förstås i olika storlekar och effektlägen.

Installationen är busenkel om man väljer en 230V-modell. Då skruvar man bara upp elementen på lämpligt ställe och sticker kontakten i väggen.

Väljer man istället 400V-varianten (ovan) krävs en elektriker som gör jobbet, vilket blir självklart när man ser ormboet nedan.

Av den härvan ska tre trådar hitta rätt i Tego-dosan:

Jordningen är kanske enkel, men för resten är en elektriker helt nödvändig.

Eftersom vi byter ut husets befintliga och ålderstigna 400V-radiatorer så håller vi oss kvar vid trefas, vilket alltså betyder att man måste anlita en behörig elektriker, något som gör bytet dyrare. 230V-versionerna är något billigare generellt, vilket gör dem ännu billigare eftersom de ansluts till befintligt eluttag med den påmonterade kontakten.

Vi valde även RA-modellen av Tego Roundline Reco som är anpassad för att använda radioenheter, vilka vi också köpte till. Dessa gör att termostaten kan regleras med en känslighet på 0,5 grader via de trådlösa rumsstyrenheter som radiatorer inom 10 m kan paras ihop med. Rumsstyrenheter är även de extra tillbehör.

För att beräkna hur många radiatorer som behövs och vilken effekt de bör ha, måste man uppskatta storleken på rummen som ska värmas upp.

Man brukar räkna med 50W per kvadrat som ska värmas upp. Detta kan översättas i några tumregler:

10-15 kvadrat = 500-750W = Välj 800W

10-12 kvadrat = 500-600W = Välj 600W

6-8 kvadrat = 300-400W = Välj 400W

Välj 500W i badrum och en lågtempererad radiator så att man inte bränner sig (lite större i storlek då det är lägre temp).

Vi beställde från en webbutik, vilket gick nästan bra. De hade dock felaktiga hänvisningar om vilka produkter som fungerade ihop, vilket fick oss att beställa enheter som inte matchade.

Tillverkaren ryckte snyggt in och korrigerade saken när vi undrade vad som hänt med ordern efter tio dagar. Redan sådant kan göra en övertygad om att man gjort ett riktigt val. Men det är absolut inget man kan räkna med som en självklarhet. Bäst är att dubbelchecka med kundtjänst när man börjar närma sig check-out och betalning.

Elström är mer av och på

“El är el” säger en elektrikerutbildad kompis, “när det är kallt så drar man på och då går det åt.”

Visst, så kan man se på saken. Vatten är förstås enklare, där kan man lätt strypa flödet med en kran. När det handlar om el är det väl egentligen bara med en dimmer man kan styra strömförbrukningen, och det funkar inte ens med alla typer av glödlampor.

Idag går det ändå att styra elförbrukningen mer än att bara vrida på termostatvredet. Tego gör detta genom flera finurliga sätt att förhindra onödig förbrukning.

En Rumstermostat kan styra flera Reco-radiatorer via olika knapptryckningar.

Styrenheten kommunicerar med en Radiomottagare (RF-Plug) som enkelt monteras på Reco-radiatorn. Radiatorns termostatvred sätts på 20-grader som blir utgångspunkt i kommunikationen när den trådlösa modulens stift trycks in i radiatorn.

Huvudkontrollen Reco Master styr alla rumsenheter och ser framifrån ut att vara ytterligare en Rumstermostat. Framsidorna är identiska. Baksidan avslöjar dock snabbt att det handlar om två olika enheter.

Reco Master (till höger) drivs med el från vägguttag. Även denna kopplas till varje enskild radiator, men påslagen tar den över kontrollen av alla radiatorer.

Baksidan på Rumstermostaten är däremot fylld av fyra AA-batterier. Spontant tänker man att ”oj, det här kan bli dyrt”, men faktum är att styrenheten alltid går snabbt i vila – under 20 sekunder – då inget knapptryck görs, så batterierna räcker extremt länge.

Hopkopplingen av radiatorer och kontrollenheter sker för övrigt smidigt där en svagt lysande grön indikator på radiatorn visar att kontakt etablerats.

Hur fungerar Tego Roundline Reco ?

Vi är mycket nöjda, framförallt med möjligheten att enkelt kunna dra ner strömåtgång under nätter och vid vädring på många element samtidigt. Dessutom är det lika smidigt att förinställa en grundvärmenivå, som lika enkelt kan aktiveras när man lämnar bostaden en tid.

Faktiskt enklare än att programmera sin klockradio.

Har man dessutom en bra isolerad bostad kan det locka med att testa olika temperaturnivåer då ingen är hemma.

Till exempel att ta ner temperaturen till typ ”frostfritt” (symbolen ”snöflingan”, se nedan) om värmen klingar av långsamt
och sen snabbt kan fås att stiga till behaglig nivå. Speciellt om man kombinerar med en luftvärmepump.

Reco Master kopplas på liknande sätt ihop med radiatorerna via knapptryckningar och tar sedan över kontrollen om man vill använda den så. Bra exempelvis när husets alla radiatorer sänker värmen inför natten. Vill man styra varje rum för sig, använder man bara den aktuellt rumstermostaten så tar den överkontrollen från Mastern. Gsm-anslutning är ett extra tillbehör som kopplas direkt till Reco Master. Den uteslöts dock ur det här testet.

Hur mycket sparar man då?

Omöjligt att ange i kronor och ören, för det är flera faktorer som spelar in. Men låt oss ta ett räkneexempel.

Om man med funktionen ”6h” (”mån-symbolen”, se nedan) sänker nattemperaturen med t.ex. 5 grader under sex timmar som med vårt testpaket (3x400W och 2x600W) i ett hus som är ganska dåligt isolerat, tjänar man på sikt en hel del pengar.

Man brukar schablonräkna elkostnad med 1 kr per kWh. Med elementen ovan kan man enbart med nattsänkningen av temperaturen spara 12 kr/dygn, vilket under de kalla månaderna november till mars ger en besparing på 2 184 kr.

Dubblera det ifall man utnyttjar 6h-läget även då man lämnar bostaden under dagtid då man befinner sig på sin arbetsplats.

Besparingen blir ännu högre ifall man sänker temperaturen ytterligare. Kanske också i kombination med ”snöflingan” som kan ställas till lågnivåvärme om man sedan snabbt kan värma upp bostaden då man återvänt hem. Eller använder GSM-modulen för att öka värmen på distans innan man kommer hem.

Observera att räkneexemplet bara ger en fingervisning om möjlig besparing. Att höja temperaturen i bostaden från en lägre nivå kräver ju mer energi än att hålla en viss temperatur under motsvarande tidsperiod. Därmed ”förloras” en del av den besparing som gjorts genom att sänka temperaturen exempelvis under natten eller vid frånvaro.

Ett obegränsat antal elradiatorer inom 10 m kan anslutas till en Rumstermostat om inte signalen störs av för tjocka väggar och annat. En öppen panlösning är idealet.

På Rumstermostaten kan man aktivera flera funktionslägen. Med ett tryck på ”solen” (symbolen vänstra raden i mitten) tänds displayen och aktuell rumstemperatur visas. Trycker man sedan på – eller +-knapparna ändrar man styrenhetens förinställning av önskad temperatur.

”Snöflingan” (symbolen vänstra raden längst ner) används för att aktivera ett strömsparläge då huset står tomt. Även där ställs önskan temperaturnivå in med -/+-knapparna. Inställningen gäller även då displayen slocknat och upphör först när man trycker på ”sol”-knappen.

För att förhindra att radiatorn rusar när man tillfälligt öppnar ett fönster, trycker man på ”fyrkanten” (symbolen högra raden längst ner).

Månsymbolen (högra raden mitten) är avsedd för att sänka temperaturen under sex timmar, typiskt att man trycker in den när man släcker ner huset för natten.

Sammanfattning

Tego Roundline Reco radiatorerna är snyggt designade och tillsammans med enheterna för trådlös styrning är de ett mycket intressant val för alla som ska renovera sitt värmesystem eller installera nya elelement. Självfallet hade styrning via en app varit att föredra, men vi har inte hittat något sådant system. Till dess är Tegos system mycket lättanvänt och förenklar hur man kan minska sin strömförbrukning.

Förutom möjligheten att kunna tjäna ganska mycket i reda pengar genom att fintrimma hur mycket elradiatorerna ska jobba så sker detta på ett mycket användarvänligt sätt. Systemet är mycket enkelt att ställa in. I kombination med att det är väldigt lätt att styra blir resultatet att man snabbt börjar använda finesserna på ren rutin. Miljövänligt och ekonomiskt.

c/matslundgren.se

(En tidigare version av testet publicerades på smarto.se 3 mars 2016)

Filed Under: Tester

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.