banner ad above posts

Test: Stiligt ljud från AKG

TEST. LJUD. Det är lätt att älska Harmans skitsnygga trådlösa AKG K935. Hörlurarna är så nära en klockren träff man kan komma, även om man kan ha synpunkter på prisnivå och vidgat användningsområde.

Hörlurarnas uppladdningsbara batterier fylls när man dockar lurarna i sändningsenheten vilken ansluts till en ljudkälla, typiskt en stationär ljudanläggning. Själva dockan måste också anslutas till ett eluttag, vilket är ett nödvändigt ont. Ljudet i AKG K935 är så bra och passformen så skön att man helst av allt också skulle vilja ta med sig dem ut överallt, något som alltså inte går pga strömmatningen.AKG_K935-3D_72

AKG K935 omsluter öronen med ett mjuk tygliknande material som förhindrar svettning som hos plast. Trots att lurarna täcker öronen låter K935 omgivande ljud i lagom mängd läcka in.

Forskning i andra sammanhang har visat att lyssningsupplevelsen blir rikare om ljudkällan inte är helt “ren”, som att hjärnan behöver ett visst brus för att kunna fokusera. Metoden fungerar utmärkt med AKG K935 och balansen i tonregistret är precis som jag vill ha den – jag gillar sällan lurar där man medvetet boostar basen.

AKG K935 har stilsäker design man vanligen bara förknippar med B&O och Logitech. De kostar cirka 1800 kronor, vilket är väl investerade pluringar ifall man kan nöja sig med ett par lurar att bara använda hemma. I mitt tycke lite saftigt eftersom jag då skulle behöva köpa ytterligare ett par mobila lurar. Sett till kvaliteten ger AKG K935 mer kvalitet jämfört med andra lurar i samma prisläge – och dessa är ganska många strax under 2000 kr.

Proffsig referens med AKG K-272 HD
Ytterligare ett par AKG-lurar att påminna om är AKG K-272 HD. Inte purfärska men toppar i kvalitet de tidigare klassiska AKG K-271 Studio. Det handlar alltså om proffslurar – i ljudsammanhang ofta omnämnda som ”referenslurar” – med målgrupp bland studio- och tv-tekniker samt även DJs. Lurarna har en 3 m lång kabel, de är omslutande med en “closed-back” design för maximal ljudutstängning.

Avsikten är förstås att man ska höra allt ljud från en vald ljudkälla, dvs ffa ljud som inte ska vara där och som måste elimineras. Jobbar man exempelvis med radio- eller filmproduktion är detta en grund för att ett par lurar ska funka. Ändå har AKG K-272 HD en behaglig balans i tonregistret som håller lyssnande skärpt. För mycket diskant tröttar, likväl som att för mycket bas skymmer – ändå är det just bristen på bas som det klagas mest på när man ser användarkommentarer på nätet. Tydligt är att de som klagar inte fattat lurarnas faktiska användningsområde.

Priset på AKG K-272 HD skiftar rejält på nätet – 1100-2000 kr – vilket kan var en av förklaringarna till varför “fel” målgrupp köper dem.

Planerar jag om ett längre inlyssningspass med musik jag ska välja till en radioproduktion så tar jag helst på mig AKG K-272 HD. Men i post-produktion då jag ska lyssna som lyssnare av det färdiga programmet väljer jag självklart AKG K935.

Som en konsekvens av mina mest intensiva musikår lider jag av en ganska jobbig tinnitus. AKG ser till att denna inte förvärras, tvärtom så känner jag mig proffsigt omhändertagen av deras lurar. Och även om det inte handlar om en medicinsk insats så känns det som att deras produkter ser till att jag kan fortsätta jobba med bibehållen kvalitet utan att hörseln sakta förvandlas till ett minne blott.

[contact-form-7 id=”4545″ title=”Kommentar 1″]

Filed Under: ljudTester

RSSComments (0)

Trackback URL

Kommentarer inaktiverade.