banner ad above posts

Test: PowerDVD 14 Ultra smidig mediaspelare med molnlagring

TEST. PROGRAMVARA. Det är länge sedan mediaspelare var hett, faktiskt så länge sen att nog ingen minns när musik och film tog sig in i datorerna och förvandlade dem till något annat.

CyberLinkPowerDVD14Cyberlink PowerDVD släpptes ursprungligen 1998 och sannolikt som en idé på hur man skulle kunna överträffa Windows Media Player (vilken inte var svårt, med dess (fortfarande) hopplösa gränssnitt).

Vi har följt PowerDVD (PDVD) genom åren och den har blivit en hemtam kompanjon, ibland bräckt av enkelheten hos VLC, ibland lite fascinerande av hur ständigt mer komplex den blivit i varje ny version.

Programmet har alltmer antagit det självklara valet då man vill använda sin Windowsdator till att bli motorn i hemmabioanläggningen. PDVD klarar att smidigt hantera allehanda mediefiler, kanske i första hand leder namnet tankarna till film, men programmet hanterar lika elegant att sammanställa och presentera alla musikfilmer man har oavsett på vilken hårddisk de finns så länge som diskarna är igång.

I samband med  version 11 så tyckte vi inte att det hänt så mycket, frånsett den inbyggda möjligheten att köpa film online, som integrerats i PDVDs gränssnitt. Och uppspelning av film tyckte vi inte man kunde göra på så många sätt, faktiskt. Annars var det kanske mest Androidappen som lockade, men den funkade inte på iPhone.

Snacket kring CyberLink PowerDVD 14 Ultra som är den senaste versionen, släppt i våras, lever faktiskt upp till löftena. Här finns bland annat stöd för både BD3D och 4K. Och den är snabb.

Cyberlink_Pdvd14-synkstreamcyberlink_PDVD14_Dual-Subtitle_72Mest spännande är det utökade stödet för blu-ray. Cyberlink har skapat en serie rätt intressanta valmöjligheter att kunna manipulera uppspelning av 3D-film. Just för att olika tv-apparater har olika sätt att hantera 3D på – ibland inte alls från externa källor – är det helt utmärkt att PDVD erbjuder en rad begripliga val som spelaren kan presentera filmen i. Kontrollerna i övrigt har snyggats upp, det är enklare att byta till Cinema mode, gränssnittet har ytterligare förenklats och det finns nu även en koppling till molnet. Det finns även möjlighet att hantera dubbla undertexter, för den som har det behovet. Och man ser enkelt hur mycket batteri som återstår när man kollar film på sin bärbara.

Cyberlink erbjuder 1 års gratis lagring av 10GB data som kan synkas upp i bakgrunden till användarens konto på Cyberlink Cloud. Det går att ladda upp videor, foto, musik och man kan även göra så med vad som lagras på ens mobila enhet (vi har inte testat detta då vi inte använder mediefiler så, men det är bra att valmöjligheten finns för den som är intresserad). Innan uppladdning sker kan programmet konvertera filerna till det format man föredrar. Och vill man, går det att streama mediefilerna till dit man vill se/lyssna på dem. Inget tvång på att ladda hem alltså.

Mest imponerar farten, för det verkar som att Cyberlink har skrivit om koden så att allt går rejält mycket snabbare.

cyberlink_PDVD14_07_MovieInfo_72Och PDVD finns nu också som fjärrkontroll både för iOS och Android. Samma sak gäller för PDVD som mediaspelare (även Windows mobile). På PC-monitorn finns QR-koder till de olika formaten och det går smutt med en skanning att ladda hem och aktivera mobilspelaren via koden som programmet visar på skärmen. Precis så enkelt ska det vara!

Dessutom går det att strömma filerna mellan de enheter som är anslutna till det hemnätverket.Cyberlink_Pdvd14-ecosystem

Däremot är vi mycket kritiska till att Cyberlink inte frågar användaren vid installationen om alla medietyper ska “ägas” av PDVD. Det är rent ut sagt uselt och är kutym bland alla andra tillverkare av mediespelare. Oavsett om man arbetar med film/musik professionellt eller ex. med Adobes Elements-program, sker det i regel med andra program som klarar mycket mer än uppspelning, Man ska inte behöva ställa om den här funktionen om vilka standardprogram som ska aktiveras då en viss filtyp öppnas. Detta borde Cyberlink raskt ändras till nästa version.

Cyberlink_Pdvd14-_4K-DB-DVDVi har egentligen aldrig letat oss vidare bortom den förhärskande iTunes som medieserver, men här får man då enkelt ett vettigt alternativ.

Slutsats: en kompetent och snygg mediespelare som kan väldigt mycket och som fått högre betyg om det inte varit klåfingrigt.

 

 

PowerDVD 14 Ultra i korthet

cyberlink_box_PDVD14_Ultra_72+ snyggt rent gränssnitt
+ enkel navigering
+ snabb
+ kraftfull
+ GPU-acceleraterad konvertering av 2D-film till 3D

– utan att fråga användare tar den kontroll över alla mediefiler
– kopplingen till MoovieLive.com som styrs av Cyberlink är inte klockren, användarkommentarerna till filmer och videoklipp borde rensas
– autostorlek för ex. YouTube-videor med kass upplösning saknas
– stöd för DVD Audio saknas
– priset är lite väl högt, ca 129 dollar, men det är ofta rabatter, ner till ca 50 dollar. En 30-dagars testversion finns.

8 av 10

 

 

Filed Under: FilmNyheterProgramvaratestTester

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.