banner ad above posts

Test: Netgear Arlo Pro – rappare övervakning

Netgear Arlo Pro – i korthet

Med nya Arlo Pro återtar Netgear tätpositionen bland tillverkarna av smarta kameror för hemmet. Samtidigt får företaget återigen upp sin serie övervakningskameror på tåspetsarna med en rappare sensor, ett inbyggt uppladdningsbart batteri och en basstation med tvåvägskommunikation och siren.

 

 

Omdöme

Form: 9
Funktion: 8
Användning: 8
Installation: 9
Mjukvara: 8
Hårdvara: 8
Bildkvalitet (dag): 8
Bildkvalitet (dag): 8
Prisvärdhet: 8
TOTALT: 8,2

PLUS:

Snabbare sensor
Inbyggd siren kan utlösas av kamerasensor och app
Uppladdningsbart batteri med lång drifttid
Snygg design
Inbyggd mikrofon och högtalare
Enkel att installera
Utbyggbart

MINUS:

Något slö inspelningsstart
Ibland ”blöder” färgerna i bilden
Lite högt totalpris

Teknisk specifikation Netgear Arlo

Inbyggd rörelsedetektor, IR-sensor ger ”nattsyn”
Vädertätad, klarar temperatur -10 till +50 grader Celsius
Bildvinkeln är 130 grader med fixfokus från 0,6m till oändlighet
Stöder IFTTT och Samsung SmartThings
Netgear Arlo VMS4130; Base Station + 1 HD Cam kostar cirka 2 990 kr och uppåt
Extrakamera (VMC4030) kostar cirka 1 990 kr

Abonnemangsnivåerna är samma som när Arlo introducerades:

Basic medföljer Arlo, är gratis och innehåller 7 dagar molninspelning 1GB, upp till 5 kameror, 1 basstation. Vill man ha mer erbjuds Premier: 30 dagar molninspelning 10GB, upp till 10 kameror, 1 basstation; 85 kr/mån, samt Elite: 60 dagar molninspelning 100GB, upp till 15 kameror, upp till 3 basstationer; 129 kr/mån.

 

Inledning

Det är alltid lika intressant när Netgear släpper en ny kamera. De hittillsvarande modellerna fungerar okej, men det finns en del detaljer att putsa på. I specifikationslistan ser det nu ut som att Netgear flyttar fram positionerna, vilket alltså vi ska titta närmare på.

Innan dess så väcker nya Arlo Pro omgående några spontana frågor:

Eftersom enheten kommer med en egen basenhet, hur går det då med befintliga kameror för alla oss som redan har en uppsättning kameror? Kan de kamerorna också anslutas till den nya basenheten?

Kan den nya kameran anslutas till den gamla basenheten om man har plats över?

Och för alla som inte riktigt orkar trixa med tekniken, finns det möjlighet att skapa en brygga mellan den tidigare och den nya basenheten så att man kan hantera alla videoklipp via en och samma inloggning?

Många intressanta frågor att undersöka alltså, parallellt med de nya kvaliteterna som byggts in i Arlo Pro. Nu kör vi igång.

 

Installation – fortfarande supersmidig

Vi testade paketet VMS4130 som innehåller en basstation och en HD-kamera. I stort sett är allt lika smidigt som vid lanseringen av de ursprungliga Arlo-konceptet och för att inte behöva upprepa oss så hänvisar vi till testet vi gjorde då Test: Netgear Arlo – snygg och smart övervakning – det är enbart marginella skillnader (1 kamera istf 2, batteriet som medföljer är uppladdningsbart) vad gäller startprocedur, det som inkluderats i paketet och det mesta vad gäller hårdvara. Man är igång på 5 minuter.

Arlo Pro installeras på samma sätt som de tidigare Arlokamerorna. Man startar appen och klickar addera enhet, väljer kamera och sen synkar man ihop den med några tryckningar på kameran respektive basstation enheterna.

Här får vi också svaret på vår första undring: Arlo Pro går att ansluta till den tidigare modellen av basstationen, men bara för att det är en ny modell kommer man inte runt kravet på att enbart 5 kameror kan anslutas kostnadsfritt i basabonnemanget.

Antagligen kan man också utöka antalet kameror mer än 5 – utan att betala a mer – men då får man skapa ett nytt Arlokonto till sin nya basstation. Det som rör till det är förstås att man måste logga in/ut på de olika kontona för att kolla vad som kamerorna ser/sett och det låter på tok för knökigt att hålla på med i längden, så den idén gick direkt till sophögen.

 

Den nya basstationen ansluts alltså också genom appen, man väljer ny enhet och klickar på symbolen basstation som programmet sedan snabbt hittar automatiskt.

 

Netgear har lagt till möjligheten att automatiskt kategorisera klippen – folk, djur, fordon – samt möjligheten att använda CVR (kontinuerlig videoinspelning) i 14 resp. 30 dagar till ett fast pris, och en del annat, något man kallar Arlo Smart.

Själva kameran är liksom den tidigare modellen tillverkad i vit plast, men den väger mer och den är tillomed lite större.

Nya Arlo känns robustare, det som tynger är knappast det uppladdningsbara batteriet – som f ö går att byta ut ifall man inte vill ladda det i kameran (laddare medföljer). Den ökade tyngden i enheten har också kompenserat med en starkare magnet – Arlo Pro sitter stadigt trots att den ser ut att hänga i luften.

 

Hur funkar Netgear Arlo Pro?

Netgear skämde bort oss förra gången och gör så igen – den smidiga installationen var inget undantag, Arlo Pro fungerar lika bra och har fått utökad funktionalitet.

Det första man lägger märke till som tidigare användare, är att Netgear har putsat på användargränssnittet, framförallt då man ska hantera sina kameror. Genom att dra och släppa kan man enkelt avaktivera/ta bort eller aktivera/lägga till kameror.

Eftersom vi testat Netgears Arlokoncept tidigare, lät vi den förra basstationen fortsätta vara aktiverad samtidigt som vi adderade den nya. Vi ville jämföra om det fanns någon teknisk skillnad.

Men också för att få tillgång till sirenen som är inbyggd i nya basstationen.

Samt även kunna använda den inbyggda funktionen ”lokal inspelning” dvs lagra inspelningar på ett usb-minne.

Det kändes ganska snart som att det var en basstation för mycket, som att den gamla stördes av den nya – merparten av kamerorna fanns anslutna i den gamla och laggade rejält mellan varven när vi försökte koppla in oss på dem. Vi tyckte nog också att bildkvaliteten i nya ArloPro inledningsvis var sämre än vad vi förväntat oss.

Det blev ett enkelt beslut att avinstallera den gamla basstationen och flytta över kamerorna till den nya, men vi tog det säkra före det osäkra och avinstallerade kamera för kamera istället för att släcka ner rubbet direkt genom att koppla ifrån dem när basstationen avinstallerades (vi har för många gånger i tekniska sammanhang märkt att genvägar är senvägar och att man tvingas göra om för att det ska bli rätt – den som vill klippa rubbet direkt ska naturligtvis försöka, vi avstod däremot).

Återinstallationen av kamerorna gick smidigt, förutom en av kamerorna där vi fick öppna batteriluckan för att tömma kamerainställningen så att lampan ändrade färg från orange till blå (dvs synkade ok).

Netgear har också äntligen åtgärdat ett irriterande regnproblem. Vädertätning i all ära, men kamouflagehöljena (”skins”) till de gamla kamerorna kamouflerade dem enbart.

Med nya kamerans hölje så kommer även en skärm som ger skydd för regn, vilket den gamla saknar. Vattendroppar och is distorderar bilden och gör den poänglös eftersom man inte kan identifiera inkräktare.

Naturligtvis väcks tanken att man kanske kan ersätta det gamla Arlohöljet med det nya, men det visar sig direkt att kostymen är för stor.

Vilket syns i bilden.

Och faktiskt också där den sitter på stolpen, även om man kunnat tro annat.

Arlo Pro har, precis som Arlo Q, en inbyggd högtalare och mikrofon för tvåvägskommunikation, och även en inbyggd siren på 100+ decibel för att skrämma bort inkräktare.

Sirenen är installerad i basstationen och kan både fjärraktiveras via appen och starta automatiskt vid rörelse.

Och den låter högt – inte att leka med, ger garanterat tinnitus om man står för nära och inte redan har sådan.

Netgear säger att Pro-modellen har fått ökad känslighet. Men till en början så tyckte vi skillnaden bara var marginellt bättre. Vilket inte visade sig stämma vid en närmare jämförelse.

Trots det positiva helhetsintrycket vi gav i förra testet har vi sedan dess märkt av en besvärande irritation över att den förra kameramodellen inte alltid är bästa kompisen när det gäller att reagera på objudna besökare. Kamerasensorn är helt enkelt långsam. Så många gånger vi har kört in bilen på uppfarten men att kameran börjar registrera oss först i samband vi lämnat bilen och nått fram till ytterdörren 4-5 meter bort.

Att detta inte enbart varit en känsla visar sig nu när vi ställde nya Arlo Pro sida vid sida med den förra modellen. Arlo Pro hann spela in hela 5 sekunder innan ”gamla” Arlokameran reagerade. Det duger inte, på 5 sekunder hinner en inkräktare röra sig ur bild, vilket gör att man oftast tittar på klipp där ingenting händer (eftersom det redan skett). Något som faktiskt präglar för många av de videoklipp som den tidigare Arlomodellen presterar.

Här borde Netgear erbjuda ett inbytesprogram för tidigare köpare att kunna uppgradera sitt övervakningssystem med Arlo Pro så att det verkligen ger en reell kontroll och trygghet.

Tekniken inom smarta hem och videoövervakning är i hastig utveckling och det som var kanonbra för ett par år sedan har blivit lite slöare då teknikerna skapat nya funktioner och vassare system.

Och det är i det ljuset man ska se Arlo Pro – Netgear har vässat sitt erbjudande och trots att Arlo Pro inte är billigt så är det, förutom fortsatt utbyggbart, numera även mer kompetent än förut. Inte minst genom att man integrerat IFTTT-stöd för att automatisera bevakningen.

 

Sammanfattning

Netgear Arlo Pro rättar till förra modellens ganska slöa sensor, och med ett uppladdningsbart batteri känns det naturligt att uppgradera hemmets trådlösa kamerapark med den nya modellen. En kraftfull siren i basstationen kan utlösas när intrång sker vilket blir olidligt för inkräktaren och en trygghet för husägaren. Arlo fortsätter att vara ett mycket intressant bevakningserbjudande, även om det inte fullt ut ersätter de professionella larmsystemen.

 

 /c MatsLundgren.se

Filed Under: NyheterSmarta hemTester

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud