Test: MyMyk ger medhörning och bättre ljudkontroll vid nära DSLR-filmning

TEST. LJUD. VIDEO. Dagens digitala systemkameror har två stora svagheter. Dels kan tillverkarna mer om bild än om ljud, dels så prioriteras bildfunktioner framför ljud så att även de dyraste kamerorna saknar elementära nödvändigheter som t.ex. medhörning när man filmar med en DSLR. Det här försöker MyMyk råda bot på.MyMyk-monterad

Ljud är faktiskt satt på undantag hos de stora märkena när det kommer till att filma med stillbildkamerorna. Inte ens dyra flaggskeppet Eos 1Dx i Canons sortiment har fler än en enda ingång för ljudinspelning om man ansluter en extern mikrofon. Det är rent utsagt dåligt.

Vi har tittat närmare på det australiensiska företaget MyMyks tillbehör för ljudinspelning för just dessa kameror.

IMG_5658aMikrofonen SmartMyk är riktad och en separat produkt som fästs i blixtskon och som ansluts direkt till kamerans ministereoingång för externa enheter (alla kameror har dock inte stöd för detta, och då faller hela MyMyks koncept – om du vill köpa måste du kolla vilket stöd din kamera ger för detta).MyMyk_SmartMyk

Miken i all ära, det är först när den ansluts till SmartLynk som den lyfts till en annan nivå för filmaren. SmartLynk är en liten kloss till ljudmixer som även den sätts i blixtskon (miken får plats ovanpå) och väl på kameran är den mångsidig. Det finns ingångar för dubbla mikar med separata volymkontroller (kan vara bra vid intervjuer eller extra upptag av miljöljud) och på enhetens andra sida kan man ansluta hörlurar samt, separera eller mixa ihop ljudkällorna så att de får önskad balans.

På monitorsidan finns även en mikutgång som med den medföljande kabeln ansluts till kamerans ingång och placering av ljudet på filmspåret. Här finns också en ut/ingång till en app för iOS-enheter – som säljs separat (se bildtext).

En av de viktigaste funktionerna finns på SmartLynks baksida och består av en knapp som kan ta över funktionen AGC (Automatic Gain Control). Det är en i kameran inbyggd funktion som höjer ljudnivån för att utjämna densamma, men är oftast en styggelse. Då de närmaste ljuden avtar i styrka höjs bakgrundsljuden för att utjämna, vilket i värsta fall – då personen/erna framför kameran kanske hämtar andan och den tystnaden ersätts av en vrålande spårvagn som just då råkar passera och tilldelas huvudrollen i ljudupptagningen under bråkdelen av en sekund.MyMyk_SmartLynk

Med AGC blockerad jämnas ljudnivåerna ut, en funktion som även finns på separata inspelare med proffsambitioner.

Vi testade mikrofon och SmartLynk på en Canon 1Dx och jämförde med en Rolandmik och (lite orättvis, det medges) en Roland Edirol semiprofessionell externa inspelare. Jämfört med kamerans inbyggda mikrofon gör MyMyk stor skillnad. Speciellt på nära håll kan man släcka ut störande bakgrundsljud, något som blir svårare vid panoreringar.

MyMyk lämpar sig alltså bäst för reportagesituationer då en reporter står och pratar framför kameran. Självfallet bräcker Edirolkombinationen detta, men som semiproffsenhet för audio hade det varit konstigt annars.MyMyk_WindShield

Slutsatser:
SmartLynks medhörning är ett stort plus, likaså att man kan ansluta två mikrofoner. Begränsningen ligger i räckvidden: att ljudet som ska fångas in behöver vara relativt nära kameran. Men med dessa förutsättningar funkar MyMyk bra.

Vill man ha totalkontroll måste man upp på en professionell nivå, och det betyder att man separerar video och audio – delarna spelas in för sig och läggs sedan ihop vid klippningen. Men det sker alltså till en helt annan budget och tidsåtgång.

Sett till ljudkontroll är alltså Edirolen vassare, men kan inte användas direkt med kamerans video utan synkningen måste göras i efterhand. Vi misstänker dessutom att SmartLynk-kopplingen till iOS betyder att man kan redigera ljuden ytterligare på ex. en ipad – kanske också innan dessa hamnar i kamerans videomodul. Det finns stöd för ex. Garageband, som klarar att mixa ljud från olika källor. Men kopplingen till Apple är samtidigt en svaghet då inget liknande stöd finns till Androidbaserade enheter. I alla fall inte just nu.

SmartLynk i kombination med MyMik-mikrofonen är en intressant lösning, om än lite dyr, för den som vill få bättre kontroll över ljudet, som traditionellt och fortsatt är DSLR-filmandets svagaste punkt.

MyMyk Camera Audio Station är iOS-appar (mobil+padda) som nämns i den ytterst tunna manualen, men den kostar 65 kr (och är senast uppdaterad 5 nov 2012). Lite väl saftigt. Den borde ingått i priset och vi lämnade den utanför detta test.

MyMyk Camera Audio Station är iOS-appar (mobil+padda) som nämns i den ytterst tunna manualen, men den kostar 65 kr (och är senast uppdaterad 5 nov 2012). Lite väl saftigt. Den borde ingått i priset och vi lämnade den utanför detta test.

Plus:
– Medhörning och styrning av ljud innan det spelas in
– Enkelt att komma igång
– Inbyggd koppling till iOS (ipad, iphone, ipod)
– Ingångar för och mixning av flera ljudkällor

Minus:
– Inbyggd koppling till iOS (ipad, iphone, ipod) och ingen till Android
– iOS-appen ingår inte
– Högt pris
– Klen manual, kunde gjorts mer illustrativ

PRIS
MyMyk SmartLynk, ca 1400 kr
MyMyk SmartMyk, ca 1990 kr
MyMyk Wind Shield, ca 498 kr

Focus Nordic är svensk distribuör och produkterna finns hos välsorterade handlare.

Filed Under: FilmljudNyheterTester

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.