banner ad above posts

Test: Legria mini X spännande sommarkompis

TEST. FOTO. VIDEOFILM. Det är svårt att inte bli förälskad i Canons Legria mini X.

LEGRIA_mini_X_Angle2-72Men en formfaktor som mer liknar en digital ljudinspelare, ryms den smidigt i jackfickan. Och just ljudet har Canon lagt ner lite extra krut på i denna nya modell av Legria mini. Faktiskt så bra att man kan använda enhetens stereomikar med ett gott resultat för upptagning av omgivande ljud (CD-kvalitet).

Vi gjorde en jämförande test med en Roland Edirol R09 (vilken lever upp till det minimikrav SR ställer för ljud till radioprogram) och resultat var förvånande lika (med tanke på prisskillnaden). Även till Legria mini X kan man ansluta en extern mikrofon (enheten har också egen lättåtkomlig volymkontroll, och manuell inspelningsnivå)  – vilket är att föredra – samt att det finns uttag för hörlurar som ger nödvändig kontroll av kvaliteten även då man spelare in video.LEGRIAminiX-72

Primärt för rörlig bild
Legria mini X är dock i första hand ämnad för att spela in rörlig bild. Via ett enkelt och lätthanterat menysystem smidigt navigerat på den tryckkänsliga skärmen hittar man – bland många användbara funktioner – snabbt att man kan välja inspelning i formaten AVCDH eller MP4. Lagring sker på SD-kort, som måste köpas separat, men många försäljare bundlar detta till ett bättre pris. Ett SD-kort på 8GB betyder cirka 60 minuters videoinspelning.

Det går förstås också att växla till stillbildstagning, vilket på samma utrymme i bildstorlek “L” betyder över 1300 bilder (4000 x 3000 px).

Mini X är lätt att filma med. På bara 5 sekunder kan man starta filmning genom tryck på den lättåtkomliga rec-knappen. Just det här gör att man filmar ofta och sannolikt mer än man gjort med en vanlig videokamera. Dessutom håller man mini X i handflatan och följer motivet via den tydliga 6,8 cm LCD-skärmen, vilken är vridbar och lockar till annorlunda vinklar.

LEGRIA_mini_X_left-72Förutom ett skruvfäste för stativ, finns ett utfällbart stöd undertill som tillåter att kameran kan ställas mot fixerat underlag och få en stabilare bild. I kombination med att man i inställningarna kan spegelvända bilden, och fälla upp displayen, gissar vi att detta är en ohyggligt populär funktion för “selfies”-generationen. Mini X inbjuder till att spela in egna låtar framför linsen och sedan lägga upp dem på ex. You Tube.

LegriaMiniX_016a

Kamerans ultravidvinkel lockar till annorlunda vinklar, men kan bli lite enahanda om man inte filmar med lite eftertanke.

Bildstabilitet
Annars är det just bildstabiliteten som är en a kamerans svagast punkter. Det hade behövts en inbyggd stabiliseringsfunktion inte bara för närbilder, då även små normala skakningar i en hand syns ganska lätt. Räddningen kan vara att bildstabiliseringen ofta är inbyggd i program för videoredigering som då rättar till problemet, men man kan ändå tycka att Canon borde ha byggt in funktionen även om det sannolikt gjort kameran något dyrare.

Mini X filmar i HD-kvalitet. Bildvinkeln blir speciell då kameran är utrustad med ett ultravidvinkelobjektiv som fångar 170 grader av synfältet. För mycket filmning  där motivet finns på långt håll blir lite samma-samma med tanke på hur kanterna bågnar likadant hela tiden. Däremot lockar det definitivt att gå nära motivet, eftersom näravståndet är intressant kort och liksom maskerar ovanligheten effektivt.

Ytterligare användningsområden erbjuds genom att mini X är utrustad med WiFi och kan kopplas både till en smartphone/iphone/ipad/surfplatta. Det öppnar både för fjärrövervakning via internet eller lokalt, av hemmet eller av barnkammaren.
I övrigt finns det både USB- och HDMI-utgångar, självutlösare, slow – och fast motion, streamingfunktion. Mångsidig liten krabat, alltså, på 204 gr.

 

Legria mini X slutsats:
En sommarkompanjon som knappast lär ligga kvar i väskan. Istället en inspirerande följeslagare man inte kan låta bli att pilla på. Som gjord för att användas och lockar till att filma mycket mer än man tänkt sig så snart värmen återvänder.

 

PLUS

– Snygg formfaktor

– CD-ljud, HD-bild

– Lättanvänd och intuitiv

– Intressanta funktioner

– WiFi

 

MINUS

– Saknar generell bildstabilisator

– Ultravidvinkeln kan bli lite tjatig

– SD-kort medföljer ej

 

TOTALT

8 av 10

 

Legria mini X kostar från 3 500 kr och uppåt.

 

Filed Under: fotoNyheterTester

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud