Test: Jawbone UP3 tar igen tappad mark

TEST. HÄLSOBAND. Precis som rubriken säger så hämtar Jambone in lite av konkurrenternas försprång med släppet av nya hälsoarmbandet UP3. Om detta är deras senaste vet man inte så noga längre, för det verkar råda ett visst kaos i releaseplaneringen. Vid hämtning av en ny app till den då ganska nysläppta UP3 kunde man uppfatta det som att UP4 redan fanns ute. Saker som naturligtvis väcker både frågor och en viss irritation hos användarna som ännu väntar på leverans av den plötsligt tidigare modellen.Screenshot_2015-10-20-18-06-52

Till skillnad mot UP2 som mest verkade vara en underhållsrelease med främsta syfte att få bort de tidigare två modellerna ur underhållstvånget, så finns i UP3 en del funktioner som är intressanta nog att vilja köpa armbandet.

Screenshot_2015-10-20-20-03-44Främst är det registrering av hjärtfrekvens. På armbandets insida sitter fem små metallknappar. Tillsammans samlar de in data om användarens hjärtrytm. Datat bearbetas till två olika sammanställningar; genomsnittlig vilopuls och genomsnittligt passiv puls. Det sistnämnda är ett värde som räknas samman då kroppen befinner sig stilla och ska hjälpa i förståelsen av hur vätskeintag, stress och sömn påverkar hjärtat.

Screenshot_2015-10-25-08-11-22Vi imponerades av hur ofta pricksäkert UP3 visste att vi kvällen innan varit ute och tagit några glas i goda vänners lag, nja kanske inte just det, men i alla fall att vi vaknade torra i munnen om än inte med kopparslagare. Avslöjande var att genomsnittspulsen under natten varit onormalt hög, vilket direkt kopplades till att vi varit undervätskade.Screenshot_2015-10-25-08-12-24

Rask fick vi rådet att anta utmaningen att under dagen dricka åtta glas vatten. Vilket vi gjorde och sen kändes oss mycket bättre.Screenshot_2015-10-25-21-02-30

Hjärtfrekvensen visas grafiskt med olika kurvor som ger en snabb överblick av hur natten varit. Normalpuls räknas som mellan 60 och 100 slag i minuten, och normalt i detta fall är att varje individ enbart kan mätas mot sig själv. Fluktueringarna däremot kan ge indikationer på att man måste söka vidare kontroll hos sjukvården, men det är en slutsats man själv måste dra.Screenshot_2015-10-31-21-55-16

Flertalet hjärtrusningar under natten hänger sannolikt ihop med att man drömmer. Drömsömn, REM, registreras nu i UP3 och är en ny funktion. Den kompletterar den sedan tidigare uppdelningen av djup- respektive lättsömn. I och med införandet av denna tredje parameter så kollapsade vår tidigare uppdelning av djup/lättsömn. Eftersom ändringen blev dramatisk, ca 80 procents omvända värden där djupsömnens dominans plötsligt marginaliserades, känner vi en viss skepsis till det nya beräkningssättet.

Finessen med att armbandet numera själv kan identifiera när användaren sover är inte heller klockrent. Tidigare knackade man två gånger på armbandet för att det skulle fatta att man gått och lagt sig. Nackdelen var att man ibland glömde det och då blev en hel natt ofullständigt registrerad då man tvingades göra det i efterhand.

Autofunktionen nu missar helt loggning när man somnar om på morgonen eller tar en tupplur under dagen. Och då blir ju registreringen av totalsömnen under dygnet felaktigt ändå. Det där är en funktion Jawbone måste rätta till för som det nu fungerar blir ju allt mätande nästintill leksaksbetonat.

För den som vill använda UP3 mer som en coach som tipsar om ändrad kosthållning, finns möjlighet att registrera mat och vätskeintag, med uträkning av kalorier samt förbrukning etc, och det gör ju armbandet mer mångsidigt än om man enbart loggar antalet steg man tar under ett dygn.

Screenshot_2015-10-30-21-54-03Vi hade gärna sett att just sensorerna för rörelseregistrering hos användaren förfinats hos denna nya modell. Idag har flera konkurrerande märken pulsmätning, som vi dock inte har jämfört. Men vi ser hos Huaweis Talkband 2 loggning då man cyklat, och på Sonys armband tid i bil och kollektivtrafik. Så här har Jawbone en hel del att göra för att återta ledningen i fältet.

Ytterligare så är synkroniseringstiden mellan app och armband bättre än med UP2, men jämförelsen ska ses i ljuset av att denna var vidrigt seg. Det går fortfarande för långsamt, mellan 1-4 minuter är på tok för lång tid även för normalanvändare och hur skulle det då inte vara för mobilzombies?!

Batteritiden är lägre än de 14 dagar man fick efter uppgraderingen av firmware hos UP2 (även UP24) men det hänger samman med att UP3 är mer avancerad och kräver mer kraft. En full laddning – nu via ett magnetfäste som håller laddningskontakterna på plats, smart – ska räcka fem dagar, men vårt intryck är att man måste ladda oftare.

Slutsats. Med UP3 tar Jawbone igen en del av den mark man sjabblade bort vid releasen av sin föregående modell. Även om man nu inte tog chansen att springa förbi konkurrenterna med en palett av fräcka funktioner. Den som vill pyssla om sig själv via sitt armbands coachfunktioner och diagrammen över hur man mår, har alla förutsättningar att tycka UP3 kan bli en bra kompis. Vi hade dock förväntat oss mycket mer.

Betyg 6/10

Filed Under: LivsstilNyheterTester

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.