Test: Jawbone UP2 – konkurrenterna hinner ikapp

TEST. HÄLSOBAND. Kampen hårdnar mellan alla tillverkare av s k hälsoband. Dessa är nu så vanliga att de istället benämns ”aktivitetsband”. När Jawbone introducerade första modellen av UP i maj 2013, var man ganska ensam på spelplanen. När företaget nu släpper sin tredje modell agerar man lite överraskande som att man fortfarande är det.

jawboneUP2Releasen kom lite i smyg, och faktiskt tillsammans med UP3 – ett armband med fler finesser (mäter hjärtfrekvens) som på papperet verkar intressantare än UP2 (vi hoppas kunna återkomma om det så snart vi lagt vantarna på ett testexemplar).

Man får intrycket att Jawbone schabblat bort sitt försprång, möjligen så av yttre faktorer (läs: leveransproblem). Bland användarna finns i alla fall en ilska över att företaget lanserat nya produkter innan de levererat beställningarna av de gamla. Och lägger man därtill att de äldre produkterna verkar brottas med ett kvalitetsproblem (vi har använt två enheter ur modell 1 och en UP24 som slutade fungera inom ett år) så verkar utvecklingen gått lite väl snabbt för företagets bästa.

UP24 var dock ett fall framåt jämfört med ursprungsmodellen. Bland annat fördubblades batteritiden. Denna har dock fallit tillbaka något i UP2. Däremot har man förenklat byte av mätområde. Nu dubbelknackar man på armbandet för att “väcka” det, med ett kort tryck växlar man dagläge till nattläge för sömnmätning. Genom det minskas mekaniskt slitage, liksom att laddningen av batteriet sker via en smidig magnetkoppling mellan armbandet och usb-kontakten.JawboneUP2_IMG_7246cMLP

Störst skillnad är att UP2 fått en ny, mycket mer attraktiv design. Armbandet är skitsnyggt. Däremot känns det ändrade utseendet på exempelvis hur appen visar gången nattsömn som enbart klåfingrig. Att flytta staplarna för djup- och lättsömn till olika grafiska ytor känns påklistrat eftersom de inte påverkar den visuella förståelsen av grafen.

Vi använder UP2 tillsammans med en Huawei P8. Det är inte så kul. Det tar mellan 1 och 3 minuter (ibland upp till hela 5 minuter) att synka nattens sömn. I jämförelse kan nämnas att ett parallellt testarmband – Huawei Talkband 2 – tar 5 sekunder på sig att överföra datat (bluetooth i båda fallen). Varför UP2 laggar, och varför Jawbone inte infört en “synka nu”-funktion i appen, är ett mysterium. Nu startar synkroniseringen “av sig självt” efter vad som känns som en oändlig tid, vilket är onödigt. Om det beror på kompatibilitetsproblem med P8:an, så har vi inte sett detta listat någonstans.

I stort sett får man samma funktioner med UP2 som med UP24, med det tillägget att Jawbone lagt större fokus vid “coachning”, alltså råd hur man möjligen kan förbättra sitt hälsoläge. Men liksom tidigare kräver det manuell inmatning av intag av vätska, mat, motion – låt vara att UP2 nu känner att man utfört upprepad rörelse under en längre tid och frågar ifall man genomfört ett träningspass och med vad i så fall. UP2 klarar inte att själv logga att man cyklat, åkte kollektivtrafik, surfat på internet etc, där har konkurrenterna sprungit förbi. UP2 saknar också display.

I ljuset av att vårt Jawbone UP24-armband lade av veckan innan vi fick testa UP2, kan man säga att uppgraderingen kom av nödvändighet. Men vi hade knappast satsat våra slantar på ytterligare en Jawboneenhet efter att tre har pajat.

För nya användare kommer dock UP2 kunna vara intressant, om dock knappast överträffa vad konkurrenterna idag erbjuder. Till det krävs en hel del mer krut. Kanske finns detta i UP3, vilken vi hoppas kunna återkomma till.

Slutsatser:
UP2 är en kompetent produkt som matchar vad de flesta konkurrenter idag erbjuder av basfunktioner (mätning av steg, sömn etc). Men eftersom Jawbones tidigare produkter pressat ramarna för utvecklingen på detta område, hade vi förväntat oss mer. Nu känns UP2 mer som en underhållsrelease (där gamla produkter fasas ut) och mer som en markör för marknaden att man fortfarande finns där. Vi hade förväntat oss mer innovation. Nu har konkurrenterna hunnit ikapp.

Betyg 5/10

 

Filed Under: LivsstilNyheterTester

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.