banner ad above posts

Test: Huskoll fixar värmekollen på distans

Test Huskoll – i korthet

Intressant alternativ för distansstyrning av hemmets luftvärmepump. Enkel installation och stöd för flertalet pumpar på svenska marknaden. Lite väl dyr, men säljs nu här och var till ett mycket bättre kampanjpris. Nuvarande modell funkar bra, nästa år ny modell som även kan uppdateras över nätet.

img_7833a72

Omdöme

Form: 5
Funktion: 8
Användning: 8
Installation: 9
Mjukvara: 8
Hårdvara: 5
Prisvärdhet: 7
TOTALT: 7,1

PLUS:
Enkel installation
Tydliga menyer
Smidig navigering
Temperaturvakt

MINUS:
Ett par temperaturnivåer saknas
Uppdatering via nätet saknas (ännu)
Stöd för IFTTT saknas (ännu)
Dyr

 

Teknisk specifikation Huskoll

Funktioner: Värme/kyla
Temperaturinställning: 18-30°C samt underhållsvärme 10°C
Fläkthastighet: Min/medel/max/auto
Frostskydd: Ja
Kommunikation: Internetanslutning via wifi (802.11b/g/n)
Frekvensband: 2,4GHz, kanal 1-14 (för maximal räckvidd och störningstålighet)
Driftspänning: 5 VDC/500mA microUSB
Temperatursensor: Kalibreras via app. Temperatur återges grafiskt i denna.
Storlek (LxBxH): 71x71x23,5 mm
App för Android/iOS/Windows Phone
Kan även styras via webbläsare
Pris: cirka 2 249 kronor

huskoll-princip

Inledning

Huskoll är en svenskutvecklad app/hårdvarulösning för att trådlöst styra de vanligaste värmepumparna på marknaden. Med ett robust gränssnitt tillåts man smidigt styra sin värmepump även över internet. Även om vi saknar ett par fintrimningar så innehåller Huskoll det mest väsentliga för en bra distanskontroll över temperaturen hemma.

img_7828a72

Installation

Alla som öppnar den lilla pappersasken och ser innehållet med kontakt, kabel och dosa plus en kortfattad bruksanvisning undrar säkert spontant: ”Oj, är det här en blåsning, kommer detta verkligen att funka?”

img_7831a72

Så spartanskt, inget flashigt fyrfärgstryck, ingen tjusig förpackning.

screenshot_2016-03-17-14-52-59merge

Huskoll kan kommunicera med de vanligaste luft/luftvärmepumparna som idag finns på den svenska marknaden, och man uppger att listan på modeller utökas löpande. Aktuell förteckning finns på huskoll.se

Installationsförfarandet är enkelt och sker i tre steg. Först hämtar man appen, sen parar man ihop huskollenheten via Wifi med sin smartphone, slutligen placerar man den lilla dosan nära luftvärmepumpen och ansluter den i ett eluttag.

screenshot_2016-03-17-14-22-36

Starta med att hämta hem appen Huskoll som finns både för Android och för iOS.

screenshot_2016-03-17-14-26-40

Registrera ett användarkonto i appen. När man loggat in ska man ange numret på enheten, står undertill och utgörs av 14 tecken. Spara. Välj märke på luftvärmepumpen. Spara.

Nästa steg är i närheten av luftvärmepumpen, hitta en lämplig plats för Huskoll-enheten.

Men kan kolla ifall enhetens IR-dioder når värmepumpen genom att använda värmepumpens fjärrkontroll på den platsen och ändra temperaturen. Funkar det så lär det funka med Huskoll-enheten också.

Därefter ansluter man enheten till ett vägguttag. Tryck in den vita knappen (nere till vänster) 5 sekunder så startas konfigureringsläge.

Ett lokalt nätverk skapas, som man via sin smartphone (platta, etc) ansluter till med ”password” som lösenord.

Sen drar man igång en webbläsare och skriver in adressen ”setup.com”.

Webbsidan börjar automatiskt söka efter WiFi nätverk, när sökningen är klar skapas en lista med alternativ. Välj det nätverk i listan som du vill att styrenheten ska vara ansluta till.

Markera nätverket, skriv in dess lösenord, tryck ”anslut” och om allt är korrekt ifylld sparas inställningarna och konfigurationsläget avslutas.

img_7835a72

Enheten försöker nu ansluta till angivet nätverk, dioden C blinkar tills anslutningen är etablerad.

img_7836a72

När dioden C börjar lysa med fast sken har styrenheten lyckats ansluta till det valda nätverket. Om så inte sker inom någon minut, ändra placering av enheten.

Nu är Huskoll ansluten till internet via trådlösa nätverket. Glöm ej att ställa tillbaka WiFi inställningarna i mobilen/plattan om så inte sker automatiskt.

screenshot_2016-03-17-14-23-07

Nu kan man styra sin luftvärmepump via appen. Och man kan se vilken temperatur det är i rummet där pumpen sitter.

screenshot_2016-03-17-14-23-12

Med enkla symboler ger appen an en snabb överblick av vilka inställningar som man kan fintrimma.

screenshot_2016-03-17-15-41-13

Med lika enkla symboler ger appen an en snabb överblick om aktuellt status.

screenshot_2016-03-17-15-41-33

Man kan enkelt ställa om pumpen att byta värme till att funka som AC.

screenshot_2016-03-17-15-46-07

Man kan styra pumpen med tidsintervaller, eller temperatur, och man kan också få den att larma via pushnotiser ifall temperaturen ändras på ett sätt som man inte vill, dvs att det blir för kallt eller för varmt typ att det blir en oväntat köldknäpp ute eller att solen oväntat brassar på för fullt i rummet.

screenshot_2016-03-19-22-39-22

Stöd för IFTTT saknas idag, men finns enligt tillverkaren på agendan av sådant som ska adderas.

 

Hur funkar det?

I vissa lägen då man ska ställa in önskad temperatur måste man göra det manuellt, dvs med siffror. Bäst hade varit att appen alltid erbjöd en rullist man kunde peta fram rätt värde, vilket också finns, men det vore snyggas om man gjorde sifferlistan rullbar som standard.

screenshot_2016-03-17-15-51-56

På ställen där man kan bestämma pumpens temperatur är hoppet mellan 10 resp 18 grader på tok för mycket. Speciellt som en LG Nordic Prestige 09-pump själv har 16 grader som lägsta ställbara temperatur. Det betyder att 16 grader är det lägsta temperaturangivna läge som gäller för frostfritt (se om “LH” nedan), och är man hemifrån en längre period under vintern ska man inte tvingas hålla 18 grader om det enbart är frostfritt man vill åt. Det är enbart på elradiatorer som frostfritt betyder 5 grader, men även i Huskoll borde man kunna ställa in på både 15 och 5 grader när man vill händelsestyra pumpens värmeeffekt. Det gäller f ö även för LG-pumpen.

Lägsta temperaturläge i Huskoll är 10 grader. Skickar man det kommandot till LG Nordic 09 så byter pumpen till läge ”LH” (visas på pumpens display istället för gradantal och betyder underhållsvärme). Läget är inte helt behagligt eftersom fläkten går upp i full hastighet. Värmen sänks och strömförbrukningen pendlar mellan 14-19 W, vilket dock är mindre än då pumpen ställs på 16 grader, men i vårt tycke borde underhållsläge innebära ännu lägre förbrukning.

Det går inte heller att styra funktionen hur luften ska spridas. PÅ LG Nordic Prestige 09 kan man både styra lyftspridningen horisontellt och vertikalt. Men det är å andra sidan ingen annan app vi kollat som heller tillåter.

I Hemkoll kan man bara styra fläktens fart. Detta görs i fyra lägen ”Min, Medel, Max och Auto”.

Vi kontaktade tillverkaren som påpekade att fartnivåerna är standard och man inte såg behov av att fintrimma dessa. Dessutom fick vi beskedet att i man nuvarande hårdvaruversioner inte kan uppgradera firmware över internet (man måste lämna in dem), vilket förstås är ett minus. Men en ny version kommer i början av 2017 där detta ska vara möjligt.

Innan dess ska appen uppdateras med en funktion där man kan ställa in temperaturen valfritt mellan 10 och 32 grader.

Vi återkommer med en uppföljning när de nya funktionerna och inte minst den nya hårdvaruversionen är släppt.

 

Sammanfattning

Den som kollat på, och kanske tillomed köpt in Sensibo och tröttnat, är Huskoll ett mycket intressant alternativ. Hittills har marknaden inte kryllat av distansstyrningar för luftvärmepumpar, vilket förstås gör Huskoll än mer lockade då appen är väldigt självförklarande i sitt gränssnitt. Enkelt och smidigt får man koll och kontroll över pumpen hemma, och därmed spara energikostnader samtidigt som man inte gör avkall på en behaglig inomhustemperatur.

Filed Under: Smarta hemTester

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud