Test: Click and Grow Smart Garden – åretruntodling för gröna stadsbor

Test Click and Grow Smart Garden – i korthet

Egenodlade smultron mitt i vintern? Eller minitomater ? Låter som ett aprilskämt, men är faktiskt möjligt numera. Drivbänken ”Click and Grow” från Smart Garden är en trevlig bekantskap som flyttar grönskan inomhus, sköter sig nära nog själv och dessutom producerar saker man kan äta. Stilren design och en ljuspunkt i rummet 16 timmar om dygnet pryder den sin plats för stadsbor året runt och på vintern för dem som annars odlar utomhus.

Omdöme

Form: 9
Funktion: 9
Användning: 9
Installation: 9
Prisvärdhet: 9
TOTALT: 9

PLUS:
– Sköter sig nästan själv
– Vattenpåfyllning var 14e dag
– Hög grobarhet
– Snygg design
– Energisnål, drar bara 6W

MINUS:
– Nollställer brinntiden  vid strömavbrott
– Kanske lite högt pris

Teknisk specifikation Click and Grow Smart Garden 3 Start kit

Modulär lamparm, LED-lampor med dagsljus
Plats för tre växtkapslar
1,2 liters vattenbehållare, vilket är tillräckligt med vatten för en hel månad
Startkitet kommer med 3 basilikakapslar
Energiåtgång: 6W

Enheten är 300 mm lång, 120 mm bred och 110 mm hög
Led-lampan är 90 mm hög, kan höjas till 350 mm via två moduler à 130 mm
Pris: 899 kr

Click and Grow Smart Garden Refill 3-pack
Pris: 199 kr

Återförsäljare: Vendora Nordic, se webbshop: www.lifestylestore.se

Inledning

Click and Grow Smart Garden är i korthet en liten snyggt designad drivbänk med plats för tre växter som belyses av en led-lampa med dagsljus 16 timmar per dygn.

Återförsäljaren Vendora Nordic hörde av sig och frågade om vi var intresserade att testa. Blotta tanken att kunna odla smultron mitt i vintern gjorde att vi snabbt svarade ja, även om förfrågan kom när säsongen för utomhusodling precis skulle börja.

I startpaketet kommer basilika nedstoppad i tre små växtkapslar med jord som ska ner i Smart Garden. Men det går att köpa till flera andra växter. Eftersom testpaketet vi fick kom tillsammans med andra växter man kan odla, kunde vi inte hålla oss:

Vi valde att testa tre olika, samtidigt. Förutom basilika även minitomat och smultron. Naturligtvis blir det lite skevt resultat eftersom växterna kräver olika lång tid för att utvecklas.

Men som tävlingsmänniskor vi är, blev det förstås spännande att se vilken som “vann”.

Installation

Paketet består av själva drivbänken, tillsammans med led-lampa, två förlängningsstag till lampan (så att den höjas när växterna ger sig iväg uppåt), kontakt för elmatning till lampan, tre små växtkapslar för de preparerade “jordklumparna” samt medföljande transparenta plastlock för att skapa drivhuseffekt tills de första skotten når locket.

Sen fyller man på vatten. I kanten på odlingsenheten sitter en avlång flottör och när ovansidan på denna ligger i kant med odlingsplattans översida är vattennivån perfekt. Man håller genom det också enkelt reda på när det är dags att fylla på (enklare än appen – se mer nedan), men de tre plantorna drar väldigt lite vatten eftersom de är i storlek som då man förkultiverar exempelvis kryddor inomhus för att sätta ut på friland när det blivit tillräckligt varmt utomhus.

Men här står plantorna och struntar i årstiden för Smart Garden-enheten ser till att både ljus och värme är de rätta. Och näringen.

I grundpaketet ingår alltså basilika som startkrydda, men man kan köpa till bl.a. coctailtomater (här kallat minitomater) och totalt 30 olika grödor att odla.

Hur fungerar det?

Allt väldigt enkelt att hantera, jorden med fröerna är formanpassad för att passa kapseln. Det enda man behöver göra är att ta av locket, ner med jorden i kapseln, på med locket och sen sänka behållaren på ledig plats i drivbänken.

Men blir inte ens smutsig om händerna. Det enda man riskerar är kanske att spilla vatten utanför när behållaren fylls på.

Vi stoppade alltså ner smultron, tomat och basilika.

Lampan tändes 29 april.

En vecka senare hade basilikan redan varit synlig ett par dagar tätt följd av minitomaten. Smultronet skulle dröja ytterligare några veckor.

Basilikan gick ohotad i mål två veckor senare och hyllades som god segrare genom att toppa en mycket god tomatsallad.

Lagom till midsommar, nästan två månader senare, kom första smultronblomman. Då hade tomaten blommat ett tag, men haft svårt att gå i frukt. Möjligen var det lite överdrivet att försöka odla tre olika sorter samtidigt, men vi har haft en väldigt stilig och levande inredningsdetalj under tiden.

Strömsnål dessutom. Vi räknade ihop att den dragit cirka 6 kWh under två månader och då har lampan varit tänd 16 timmar per dygn.

En sak värd att notera handlar just om lampan. Den startar när kontakten ansluts till vägguttaget.

Varje strömavbrott gör att den nollställs, och en ny 16-timmarscykel påbörjas.

I stadsmiljö existerar knappast strömavbrott. På landsorten är det annorlunda.

Därför ska man hålla koll på strömavbrotten för det är kanske inte helt lyckat att ha Smart Garden lysande hela nätterna.

De åtta timmarna utan ljus ska vara en viloperiod för växterna. Den försvinner om lampan lyser under dygnets mörka timmar.

Smart Garden kommer också med en app, förstås. Men den kan man strunta i.

Vi tyckte inte den ens funkade som påminnare till att fylla på vatten – det är bättre man själv håller koll på flottören på enheten.

Att man sedan kan lägga in egna foton i appen, antyder bara att man är sysslolös och borde fylla tiden med annat vettigt.

Däremot är informationen om de olika växternas beteenden etc. intressant, ifall man undrar något.

Appen klarar enbart att registrera en växt i taget, kanske därför som vi tyckte den var lite poänglös.

Sammanfattning

Click and Grow Smart Garden skapar en ljusstark blickpunkt i hemmet och med växter som synbart utvecklas (och smakar gott) blir det ett fint inslag i interiören. Även dem med egen odlingsmark utomhus har svårt att motstå möjligheten att odla också vintertid. Men främst är det nog stadsbor med gröna ambitioner som mest kommer uppskatta att på ett finurligt sätt få både stilren design och ökad livskvalitet.

Man mår helt enkelt bra att se växter växa!

c/matslundgren.se

Filed Under: NyheterTester

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.