Spoon ‘Hot Thoughts’ recenseras – fantastisk närvaro

Spoon
Hot Thoughts
MATADOR/PLAYGROUND
HHHH

Älskar jag den här killens röst, eller vad?!

Sångaren/gitarristen Britt Daniel har en rockröst som bara inte kan undvika att få det där lilla draget av desperation, lika plötsligt som oförutsägbart här och vara i låtarna. Just för att det inte låter utstuderat funkar det med full effekt, låtarna kan ha vilket tempo eller vilka melodislingor som helst, det blir rockkänsla mitt ibland pop och stråkar, men framförallt ger detta en fantastisk närvaro.

Det märks att Spoon fått en större trygghet som artister. Jämfört med den suveräna förra plattan ’The Want My Soul’. På sitt nya album drar sig inte Austin-kvintetten att låna inspiration av Blondie, tweaka känslan och göra den mycket farligare – ”Shotgun” är ett bra exempel och en av nya plattans bästa spår tillsammans med titelspåret ”Hot Thoughts”.

Överlag har man tonat ner sig, på gott och ont. Jag gillade verkligen det där bluesiga uttrycket och känslan som gav associationer till brittiska Head. Det är mestadels borta nu, tempot har sjunkit liksom hejdlösheten, vilket blivit en annan mix av pop och rock, kanske lite tryggare men minst lika bra. Även om jag är svag för låtar som ger en kallduschar.

Uppföljaren tog drygt två år att få fram, men ’Hot Thoughts’ ger en välljudande intressant pusselbit av ett spännande band fortfarande i utveckling trots nio album.

Imponerande.

Släpps den 17 mars.

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 3-2017 /c MatsLundgren.se

Filed Under: MusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.