banner ad above posts

Spelrecension: Påhittiga pill med Pettson

SPEL. RECENSION. ”In game purchase” tycker jag vi har sett alldeles för mycket av det senaste året, framförallt när det handlar om barnspel. Producenterna verkar mest intresserade att få användare att ladda hem appar som har fria grundfunktioner alternativt första banan gratis, och väl i surfplattan/mobilen har man foten i dörren som en gammaldags dammsugarförsäljare. Det blir lättare att tjäna pengar när mer innehåll kan köpas till med en snabb knapptryckning. Föräldrarnas plånbok blir intressantare än barnens spelupplevelse.

Sven Nordqvists böcker var alltid flitigt använda hemma när mina barn var små. Och när han småningom gick vidare och samarbetade med speltillverkare, gjorde han det som delägare samt flitig och kunnig spelare. Kombinationen blev en garanti för att bland annat katten Findus finurlighet och gubben Pettsons egenhet bevarades.

IMG_0468När nu dataspelen fortsatt som mobila appar finns det enastående goda humöret kvar.

Jag hade knappt hunnit börja spela Uppfinningar 2 förrän förlaget släppte Pettsons Uppfinningar Deluxe, en fristående fortsättning med utökat innehåll där barn bjuds in att lösa olika uppgifter som Pettson, Findus och Nordqvists figur Mucklan behöver hjälp med.

Visst kan en treåring ha kul med de kända figurerna, men det är säkert först från 5 och uppåt som man aktivt börjar klura på problemlösning genom att dra slutsatser av hur saker och ting beter sig. I Pettsons Uppfinningar Deluxe ska spelare kombinera olika föremål i bestämd ordning för att utlösa en handlingskedja när man drar i en spak i bilden.

I de många problemen som ska lösas är det ofta som även vuxenvärlden tvingas lägga pannan i veck. Prickarna som liksom svävar i luften är fästpunkter för kugghjul etc som ska förbinda olika föremål med varandra och få ”uppfinningarna” att fungera.

IMG_0466En löst uppgift (Findus kan åka bil, draken blir glad, gubben vaknar, etc) belönas med en guldstjärna och fyra stycken låser upp nästa nivå av uppgifter. Vi hade gärna sett lite större variation på uppgifterna, men målgruppen är ju barn och de älskar ju upprepning. Blir den trevliga spelmusiken för enformig kan den stängas av. Bra. Blir uppgifterna för enkla kan man även visa föremål som inte ingår i lösningen. Finurligt och bra det också. Man kan även få visuella instruktioner och dessutom nollställa alla uppfinningar för att börja om från början.

IMG_0452Pettsons Uppfinningar Deluxe blir därmed ett spel som räcker många timmar. Syftet att locka till lek och barns inneboende kreativitet är bara så rätt.

Och sättet man genomför det här gör Pettsons Uppfinningar Deluxe förbaskat bra. Det går utmärkt att börja med detta och sen spela vidare med de föregående spelen. Just nu enbart för iOS, men en Androidversion ska vara på väg.

Klurigt för både små och stora och som dessutom får kul tillsammans.

9 av 10

PS Det har tillverkats många bra barnspel genom åren, tyvärr är merparten säkert svåra att få tag i idag. Jag bevakade under flera år barnspel för datorer, och några tips att leta efter finns i den sammanställning jag gjort här av mina recensioner i dåvarande Komputer för alla.

 

Filed Under: RecensionSpel

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud