banner ad above posts

Snygg lust på Stockholm Furniture & Light Fair 2014

NYHET. DESIGN. MÄSSOR. ‘Balans’ var kodordet för designparet Stine Gam och Enrico Fratesi när den 63:e upplagan av Stockholm Furniture & Light Fair öppnade på tisdagen. Något som också avspeglades på utställningen i entréhallen. Deras olikfärgade tygvingar i varierande storlek är både dekorativa och ljudabsorberande.

Och just för att de är upphängda i rummet och rör sig som mobiler, blir effekten den att de förändrar rummets utseende beroende på var i vridmomentet de befinner sig. Och förstås även var någonstans betraktarens blick befinner sig i förhållande till vridning och ljus. Snyggt och lustfyllt.

Vid den inledande presentationen av mässan på tisdagsmorgonen berättade paret att de arbetat väldigt länge med att hitta den perfekta formen för vad de ville göra. När beställaren lät ana en liten otålighet i något konkret att titta på, förklarade de att det knappast var möjligt att försöka förklara vad de var ute efter.

”Hur förklarar man ett föremål i balans?” frågade Enrico Fratesi undrande med ett lätt skratt i rösten. Det fick bli en skiss istället.

Enrico och Stine

Enrico och Stine

”Och mitt i allt detta vårt letande så fick vi barn också. Så man kan säga att det ytterligare komplicerade utforskandet eftersom vår egen vardagsbalans verkligen tippade över åt ett annat håll”, erkände han med ett stort leende.

Mer design i koncept
Årets mässa präglas väldigt mycket av att många möbelutställare satsat på att presentera sina alster i montrar som avgränsar sig mot omgivningen. Lika smart som svårt att tillverka. Men hos flera av utställarna blev det som att kliva in i en egen bubbla där bruset mot konkurrenterna släcktes ned och fokus helt kunde läggas på möbler och ljus i just deras monter.

Det blev åtskilligt av finurlig lek med färg och form. En från tidigare år anad trend, nu förstärkt, som jag gärna ser mycket mer av.

Som att ge sitt skapande ett eget sammanhang. Verkligen kreativt.

Stockholm Furniture & Light Fair 2014 pågår 4-8 februari på Stockholmsmässan, Älvsjö. Årets Guest of Honour 2014 är GamFratesi  dansk funktionell hantverkstradition möter det italienskt konceptuella.

 

 

Se intryck från årets mässa i bildgalleriet nedan

Filed Under: DesignGallerierI blickfångetjag var därMässorNyheter

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud