banner ad above posts

Smappee: en Shazam för elnätet skapar energisnåla och smarta hem

LIVSSTIL. SMARTAHEM. Med Smappee kan man kolla vilka apparater i hemmet som förbrukar ström och med den mycket mångsidiga medföljande appen kan man styra elkontakter och göra hemmet både tryggare och energisnålare.

Visst, det handlar lika mycket om pengar, smart hård/programvara men i kombination med livsstil där man vill leva energismart och spara resurser för en allt mer ansträngd planet.

smappee-w-phone-72Smappee är allt detta. Uppfunnen av Stefan Grosjean, en belgisk ingenjör som jobbat länge inom energisektorn och som en dag tröttnade på att ingen gjorde någon avgörande insats med att binda ihop strömförbrukning med en smart övervakningsapp som också kan styra förbrukningen i hemmet samtidigt som den analyserar och i förlängningen ger smarta råd på hur man kan minska förbrukningen.

– Ja, den till och med kan läsa av när man lyckats sänka förbrukningen och ge en uppmuntrande kommentar, säger Stefan Grosjean med ett leende under den demonstration han håller för utvald svensk press under ett besök i Stockholm.

Själv har han testat Smappee under utvecklingstiden som överstiger ett år eftersom han kan presentera årsförbrukning på de olika enheter som han har i sitt eget hem.

En Shazam för elnätet
– Smappee fungerar som Shazam, smartmobilappen som lyssnar av musik som spelas och sedan talar om vad artist och låt heter. Med samma smarta metod sätter man en klämma runt kabeln som går från hemmets elmätare vilket är tillräckligt för att Smappee ska kunna läsa av vart elströmmen tar vägen i hemmet. Den kan alltså detektera att det är kaffebryggaren, värmepumpen, frysen, tvättmaskinen, strykjärnet, tv:n eller någon annan apparat som använder strömmen just då, och räknar ihop hur stor förbrukningen blir över tiden samt sätter en prislapp på den, säger Stefan Grosjean.

Han själv har solceller på hemmet i Belgien, och energiproduktionen från dessa visas som ingående staplar i annan färg, samt vad den producerade elen är värd i pengar. Så kan han balansera sin elkostnad.

Fjärrstyrda kontakter
Smappee är nu inte enbart enheten som känner av strömförbrukningen. Enheten kommer med en trådlös kontakt som sätts i väggen och kan programmeras samt fjärrstyras via den väldigt omfångsrika app som är en minst lika central enhet i paketet.

Appen finns för både iOS och Android och bygger ut det här paketet till att bli något av ett s k Home Automation-koncept. Kort sagt, steget till att få ett smart hem är här inte långt men däremot långt ifrån vad det hittills har kostat att bygga med befintlig teknik.

Programmera händelser
Med appen kan man skapa makron, alltså programmera olika händelseförlopp som uppträder vid vissa villkor. Man kan få den att “pinga” till mobilen om garageporten öppnas på tider på den borde vara stängd. Likaså kan man få radion att sätta igång om samma garageport öppnas under dagtid då hela familjen befinner sig utanför bostaden, om man så vill. Appens makroförmåga öppnar för många fantasifulla kombinationer, och man kan ansluta 20 styrbara kontakter, det är användaren som bestämmer hur många som ska anslutas.smappee-w-mobiles-72

Smappee säljs nu vid den svenska lanseringen via företagets egen webbplats, samt hos Apple Onlinestore och vissa Applebutiker. Enheten levereras alltså med en medföjande kontakt. Paket finns också med 3 resp 6 kontakter.

För att sammanfatta: Att kalla Smappee för en elmonitor är alltså en klädsam, men alltför blygsam underdrift. Smappee tillhör det övre skiktet av alla smarta-hus-erbjudanden som hemelektronikföretagen just nu översvämmar marknaden med.

Filed Under: LivsstilNyheterProgramvara

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.