Sleater-Kinney ‘The Center Won’t Hold’ – De ömsar skinn med integritet och ökad slagkraft

Sleater-Kinney
The Center Won’t Hold
Mom + Pop Music/import
* * * * +

.

Från punk till pop på tio album. Inte dåligt. Men det är förstås mer bakom detta än det låter.

Sleater-Kinney blev en viktig del i riot grrrl-scenen när de bildades i Olympia, Washington 1994 och de beskrivs ännu som feministpunkare.

Ursprungsmedlemmarna Corin Tucker (sång/gitarr) och Carrie Brownstein (gitarr/ sång), gör på ’The Center Won’t Hold’ sista albumet med trummisen Janet Weiss, som i juli utan närmare förklaring meddelar att hon lämnar gruppen, vilket är synd eftersom hennes distinkta rytmkänsla varit en viktig del i bandets attack.

Jämfört med bandets förra lovordade studioplatta ’No Cities To Love’, har nu ljudbilden utvecklats till att blir mer lyssningsvänligt – utan att förlora sitt sting. Mycket av hemligheten ligger i att Tucker har en sällan hörd förmåga att variera sin sång. Hon låter lika bra men olika från låt till låt.

Förklaringen finns också i att Brownstein blivit allt bättre och hanterar gitarren med oerhörd skicklighet. Hon motstår frestelsen att briljera med ljudkaskader och istället accentuerar hon sparsmakat med stick, korta melodislingor och rappt gitarrspel.

Liksom på ’No Cities To Love’ återkommer en del av B-52’s välhörda melodiska knyckar men här görs det med ett mycket större flyt. Elakare gitarrer och bättre tryck gör Sleater-Kenney mer relevant, som till exempel i “Hurry On Home“. Det går även att höra intryck från Depeche Mode (!) och Talking Heads, fast mer i melodivändningar och i rytmiska partier.

Det ösiga livealbumet Sleater-Kinney ’Live In Paris’ (2017) – se recension HiFi&M nr 4-2017 ett enormt utspel – fångar bandet i full eruption. ’The Center Won’t Hold’ är en mer varierad resa och ett steg till.

Det är få artister som klarar att ömsa skinn och samtidigt behålla integritet och öka i slagkraft.

Sleater-Kinney är inte längre ett punkband.

De är så mycket mer.

 Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 11-2019 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikI blickfångetMusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.