Sleaford Mods ‘Spare Ribs’ Hårt men mer melodiskt

Sleaford Mods
Spare Ribs
Rough Trade/Playground

* * * * 

.

Nottighamsönerna Sleaford Mods är redan tillbaka efter förra årets ’All That Glue’ – ett album med mer vilja än kunna och som i intensitet sög musten ur allt och alla (se recension Hifi & Musik nr 7-8/2020).

Har man mycket att säga kan det lätt bli så. Men utan att lusten verkar ha sinat, har duon på nya ’Spare Ribs’ lyckats variera sig mycket mer.

Musikern Andrew Fearn är lika säker som tidigare men får här mer plats då sångaren Jason Williamson lugnat ner sig åtskilliga decibel. Williamson är numera en varierad punkpoet som faktiskt försöker och även lyckas sjunga rejält mycket bättre än tidigare. Det gör att hans berättelser med hårt språk om hårt liv ges mycket bättre chans att sjunka in.

Möjligen är det också som fått Fearn att tillverka mer fångade melodier och snyggare arrangemang. Som en snärtig och drivande solobas med hela melodin på sina tillslag och rytmen accentuerad med enbart en tamburin (ok, en gitarr gör några försiktiga instick också, men i övrigt är det minimalism i världsklass på ”Short Cummings”). Williamsons sång/lyrik illustrerar perfekt hur tillkortakommanden kan vändas till en fördel.

Med ytterligare några gästande röster blir Sleaford Mods vokala uttryck varierat även om man aldrig överger intrycket av rap och street poetry.

En lyckad vändning av en duo som förhoppningsvis får den uppmärksamhet deras musik förtjänar.

 

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 3-2021 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikMusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.