banner ad above posts

Shame ‘Songs of Praise’ recenseras – grym debut

Shame
Songs of Praise
Dead Oceans/Playground
HHHH+

Grymt. Att det sen handlar om en debutplatta gör saken ännu grymmare.

Engelska femmannabandet Shame blandar gärna influenser och öppningslåten ”Dust on trail” har ett sound som ofta är en mix mellan Sonic Youth med Godfathers.

Efterföljande ”Songs of praise” låter gitarrena klinga som en hybrid mellan U2, The Cure och spraypop med en nypa av Creationstallets klangvärld. Och så där håller det på.

Shame klarar att låta gitarrerna larma utan att samtidigt gröta ihop ljudbilden. Här är det klangrent tydligt, hela tiden uppkäftigt och påstridigt uppmärksamhetskrävande.

Instrumentalt är Shames mognad helgjuten och man undrar spontant hur det kan låta så drivet bra redan från start.

”Unga arga män” är det vokala temat plattan igenom, killarna är från södra London och det är punkattityd som gäller, många gånger vresigare än John Lydon. Andra gånger är det så typiskt entonigt att det kan bara kan vara brittisk indie. Men tankarna går även till det pratberättande som Ian Dury var mästare på. Textmässigt är det mest argt, ibland med dissningar och avstånd. Helt onödigt faktiskt, när bandets musikaliska uttryck är så klockrent.

Kanske lite tidigt att börja prata om årsbästalistor redan, men spännande att möta en debut som redan gör anspråk på att hamna där.

 

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 3-2018 /c MatsLundgren.se

Filed Under: MusikNyheterRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.