Se på avstånd vad kamerasökaren ser

TEST. Någonsin drömt om att jobba som Nick Nichols, co-editor på National Geographics, världsberömd för sina bilder av vilda djur, ofta fångade utan mänsklig närvaro. Nu finns chansen att smaka på lite av arbetssättet, för Hähnels trådlösa enhet Inspire låter dig se vad kameran ser utan att du är där.

Det är väl något av en pojkdröm att kunna ta bilder med sin kamera utan att själv vara på plats. Alltså se vad kameran ser och fjärrstyra så att kameran knäpper när motivet infinner sig. Sedan ett tag finns det sådan utrustning, men det är först nu som priserna fallit och fjärrenheterna utrustats med smartare teknik.

Hähnel Inspire TF Remote Control with LiveView som produkten heter, når kanske inte riktigt den proffsnivå på vilken Nichols rör sig. Han riggar kameror vid vattenhål och annat där djuren själva bryter en infraröd stråle som aktiverar kamerans utlösare. Inspire arbetar med standardiserad 2,4GHz-teknik, men kan också så mycket mer.

Smidig fjärrstyrning
Inspire består av två enheter; sändardelen sätts i blixtskon på kameran och ansluts med kamerans medföljande AV-kablar till utgången för extern bildvisning samt ytterligare en kabel till kamerans utgång för fjärrstyrning. Kameran sätts sedan i läge ”Live View” och bilden sänds sedan över till Inspires andra enhet, en 3’5-tums LCD-skärm som då visar vad kameran ser, och tar över kamerakontrollen. Enheten har ett antal knappar som dels fungerar som utlösare, dels kan fjärravläsa kamerainställningarna, men även visa bilden efter den är knäppt.

LCD-enheten kan också anslutas till upp till fyra sändarenheter, vilket gör den användbar om man vill ha olika bildvinklar av ett motiv ifall man har råd med både fler kameror och sändarenheter.

cML_Inspire_2476aa

Saknar kameran Live View-läge kan sändarenheten ändå användas då Hähnel byggt in en liten kameralins i sändarenheten som fungerar som en optisk sökare – man får en miniatyrbild av vad kameran ser men alltså inte bilden som den är komponerad genom objektivet.

Inspire har 60 meters aktionsradie och lämpar sig alltså kolossalt bra för naturfotografer. Man slipper bygga avancerade gömslen och kommer också åt motiv med andra linser än enbart långa teleobjektiv.

Slutsatser
Vi testade Inspire med Canon 50D och 550D (även Nikon stöds). Kamerorna fungerade felfritt och vi lyckades faktiskt få in alla kablar på rätt ställen även om det på förhand verkade bli en utmaning.

Både sändaren och LCD-skärmen drivs med 4 batterier var, men vi märkte inte att batterierna blev slöa under testerna. Enheter och kameror verkar därmed snabbt gå ner i effektivt batterisparläge så snart de inte behöver ha aktiv kontakt.

Knapparna på fjärrenheten känns pigga. Enda minuset är att fyra AA-batterier gör den lite tung. Vårt samlade intryck är dock att Inspire är en kameramoj med stor potential och trots priset på 2495 kronor så förmedlas faktiskt mycket av vad den heter: inspiration.

 

Plus
+ lätt koppla in
+ tydlig LCD-bild
+ styr 4 enheter
+ batterisnål
+ även optisk sökare

Minus
– priset
– LCDn lite tung

BETYG: 5 av 6

 

– se den tryckta artikeln i Ljud och Bild 11-2011

 

Filed Under: I blickfångettestTester

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.