Robin Guthrie :: Harold Budd ‘Another Flower’ Gnistrande vackert

Robin Guthrie :: Harold Budd
Another Flower
Darla

* * * *

.

Blott fyra dagar innan ‘Another Flower’ gavs ut, så avled Harold Budd. Han låg på sjukhus för en stroke, men smittades av covid-19 som tog hans liv 8 december. Harold Budd blev 84 år.

Han var en av portalfigurerna inom det som kallas ambient music, ett begrepp som myntades av Brian Eno (med vilken han gjorde flera album, bl a ‘The Pearl‘) men som Budd redan hade pysslat med i tio år när Eno ringde honom i mitten av 70-talet. Ett samtal som ledde till albumet ’Pavilion of Dreams’ 1978 på Enos Obscure-etikett.

Budds gärning förtjänar egentligen en egen artikel och ryms inte här, men med sitt keyboard skapade han ständigt förtrollande klanger, som rör sig likt dimmiga sjok av nyanser till knappt skönjbara melodier men som ger energi i vila och som i lyssning lockar fantasin att skapa inre bilder.

Budd har en rad egna klassiska album värda att återvända till: ’Abandon Cities’ (1984), ’Lovely Thunder’ (1986), ’The White Arcades’ (1988) för att bara nämna några.

Bland Budds många samarbeten noteras speciellt ett med Cocteau Twins: ’The Moon and the Melodies’ (1986). Ett möte som visade sig speciellt lyckat då Budds tonalitet passade väldigt väl in i bandets atmosfärrika pop, och inte minst i mötet med bandets gitarrist Robin Guthrie.

Nitton år senare inleddes med albumet ’Music From The Film Mysterious Skin’ (2005) ett femtonårigt samarbete Budd-Guthrie där de båda kompletterade varandra oerhört bra. På hela fem album smälter Budds klaviatur samman med Guthries gitarr på ett sällan hört sätt och blir sådär vackert närvarande att man kan känna sig omsvept av musiken.

’Another Flower’ är lika tidlös och klangrik som parets tidigare produktion, men sätter sorgligt nog slutpunkt för en fortsättning. Men den låtskatt som Budd efterlämnar sig kommer gissningsvis växa i betydelse, och borde upptäckas av många fler.

 

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 1/2-2021 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikMusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.