banner ad above posts

Recension: Super Mario Odyssey lekfullt toppspel

SPEL. RECENSION. Nintendos förmåga att återupprepa sitt koncept där lek och spelarkontroll kombineras med hanterbar utmaning, är något att ständigt förundras över.

Super Mario Odyssey för Nintendo Switch är en fullträff i flera avseenden.

Nintendos senaste konsol Switch är den spelmaskin Wii U aldrig hann utvecklas till. I storlek, ffa mobilt, och vidareutveckling av lösa handkontroller är den något som man knappast jämför med spel på mobilen. För Switch väger mer, blir något extra att “släpa” på om man redan har mobil, men i bildkvalitet är den oöverträffad genom sin anslutningsmöjlighet till en större skärm (läs. teve).

Spelkvaliteten både vad gäller plattformsspel och spelkontroll är fortfarande något som är Nintendos signum – Super Mario Odyssey (SMO) är ytterligare ett bevis på det.

I SMO kan man förvandlas till många av de motståndare Mario möter på väg genom spelet. Genom att använda hans keps som frisbee och träffa varelsen så övertar man dennes skepnad och får plötsligt möjlighet att på många finurliga sätt ta sig vidare i spelet.

Redan tidigt i spelet kan man bli en dinosaurie, för att sen fortsätta som eldsflamma och allehanda figurer. En av de roligaste är att bli den där sköldpaddan som slängde hammare på en redan i tidiga NES Super Mario Bros. Kul att för en gång skulle kunna ge igen med samma “mynt” så att säga. Fast här är det mest stekpannor som vapen.

SMO är en variant av Super Mario Galaxykonceptet. Istället för att samla på stjärnor ska man här samla på månskäror. Banorna är inte lika svåra som hos SMG, framförallt inte lika hetsiga, vilket är en befrielse. Hetsen idag har vi nog av ute i samhället.

Den som inte kört något av de tidigare Mariospelen (finns det sådana?) har en stor utmaning i att figurera ut hur man tar sig fram och hur fienderna ska besegras. Men det är en belönande resa som vi andra redan (tyvärr) har gjort.

Vana spelare har inga problem med SMO, faktiskt kan man ana att en del tycker spelet är för lätt. Men inget fel i det, utmaningen är att hitta alla gömda föremål, något som kanske selfiegenerationen med sin omedelbara belöning på allt, gott kan fundera över vad en temposänkning kan betyda.

Super Mario Odyssey är som att suga på en god karamell och den som tuggar och sväljer har missat poängen.

Betyg: 4 av 5

 

Pris: cirka 549 kr
Saknar man en Nintendo Switch, kan vi rekommendera det paket som säljs just nu där Super Mario Odyssey och Zelda: Breath of the Wild buntas tillsammans med konsolen. Vi har t.ex. sett priset 4 690 kr hos Media Markt.

 

 

Filed Under: NyheterRecensionSpel

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.