Ratboys ‘Printer’s Devil’ fräckt och kraftfullt

Ratboys
Printer’s Devil
Topshelf/Border
* * *

.

Amerikanska indierockarna Ratboys startade som akustisk duo med Julia Steiner på sång och gitarr samt Dave Sagan på enbart gitarr. Efter 11 år ger de nu ut sitt tredje album som också markerar en påtaglig ändrad musikaliskt inriktning.

Från en snällare och ganska alldaglig framtoning på sina tidigare plattor, har de nu klivit fram som ett potent popwerpopband. Steiner och Sagan har fått sällskap av basisten Sean Neumann och Marcus Nuccio på trummor och synt.

Omvälvning och förändring är teman i texterna. Det handlar om osäkerhet som en nödvändig ingrediens för att växa. Antagligen är detta också en del i bandets nya steg, att känna sig lite vilsna utan att vara rädda. Det låter faktiskt som att de stortrivs med att ta ut svängarna redan från start, även om de lugnar ner sig på plattans andra hälft.

Mycket på ’Printer’s Devil’ låter som en mix av band som Dude York och kanske även dåvarande svenska Lambretta. Kraftfullt, uppkäftigt, mycket ungt och i den bemärkelsen en gnutta blygt och kanske trevande. Men i utveckling.

Att Ratboys kunnat mer live ganska länge, kan man upptäcka på en del liveframträdanden som går att googla fram på You Tube. Vad som även hörs live, men som vi ännu inte fått på platta, är en del gitarrstick a la Sonic Youth. Och det frammanar bilden av en spännande framtid för ett idag mycket ungt band.

Chicago har fått ytterligare en intressant referenspunkt.

.

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 4-2020 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikMusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.