Psychedelic Furs ‘Made Of Rain’ övertygelse och tyngd

The Psychedelic Furs
Made Of Rain
Cooking Vinyl/Playground
* * * *

.

Kolleger och andra i min omgivning var oftast väldigt upphetsade när The Psychedelic Furs släppte ny musik. Men inte jag. Ärligt talat var inte deras uttryck min kopp te. Det hindrar inte att jag nu nickar vördnadsfullt inför bandets första platta på 29 år.

Ytterst få artister åldras med grace och ännu färre klarar att göra comeback så att gapet mellan då och nu knappast ens hörs. Bröderna Richard och Tim Butler startade bandet 1977, fick sitt genombrott 1981 och när det upplöstes 1991 kändes det helt rätt, de hade i mina öron gått på tomgång ganska så länge då.

Återstarten skedde 2000 och bara bröderna återfinns av originaluppsättningen idag. Sannolikt ett smart drag då de inte behöver kompromissa med krav på att återupprepa delar av framgången från förr.

Även om de på ’Made of Rain’ inte lyckas pricka in nya hits som de kända “Dumb Waiters“, “Pretty in Pink” eller “Love My Way” m fl, så presterar man här mycket fräschare rock än på mycket länge (alltså oräknat uppehållet sedan 1991 då deras förra album ’World Outside’ gavs ut).

Det är till och med så att Richard sjunger med den lätthet han tidigare saknade under trycket att vara tuff ”rockstjärna” – liksom intrycket man fick att Psychedelic Furs musik tvunget skulle låta lite avlägsen och kryddad med lätt ödsligt vemod.

’Made Of Rain’ har förstås en hel del av bandets gamla ljudliga kännemärken, men sitter nu mer avspänt skräddarsydd, som att de mognat in i sin musik, vilket gett den både mer övertygelse och tyngd.

Bandets gamla fans har all anledning att återigen bli väldigt upphetsade.

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 10-2020 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikMusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.