Protomartyr ‘Made Of Rain’ fräckt och utmanande

Protomartyr
Ultimate Success Today
Domino

* * * *

.

Knappast punk, kanske post-punk men definitivt indie.

Protomartyr är inte så skräpiga som de var på debuten, som jag recenserade här när denna återutgavs förra året (se recension nr 7-8/19). Men de har förädlat sitt uttryck genom att både variera tempo och ös. Inte minst med avvikande melodislingor och överraskande gästinstrument.

Så användes exempelvis en klarinett som effektivt kontrasterar sångaren Joe Caseys lätt desperata röst, men han klarar att sjunga mjuk istället för punkskrikigt. Ofta spottar han ur sig lyriken, men än sjunger den.

Gitarristen Greg Ahee, basisten Scott Davidson och trummisen Alex Leonard har blivit oerhört säkra på sina instrument, och de hålls snyggt separerade med knivskärpa och hotfull effektivitet som i “I Am You Now“, en av plattans bästa låtar.

Protomartyr har musikaliskt lämnat punken bakom sig, även om mycket attityd finns kvar – uttrycket påminner väldigt mycket om det hos engelska arbetarklassband, trots att killarna kommer från Detroit. Med lyrik som berättar om ett hårt liv.

Ibland lånar bandet en del melodiska tongångar vi en gång hörde hos engelska Madness, men oftare låter de en sologitarr upprepa en ganska avig slinga som inte har så mycket med den sjungna melodin att göra.

Effekten här, liksom i många av låtarna på deras åttonde album ’Ultimate Success Today’, blir en känsla av att det pågår något man inte riktigt får grepp om.

Precis så där som i musik omöjlig att stoppa in i en genre eftersom den befinner sig i stadig utveckling.

Kanske lite mindre energi än på förra, Birthday Party-doftande ’Relatives In Descent’ (2017), men fortfarande fräckt och utmanande.

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 11-2020 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikMusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.