New Model Army recenseras – From Here är tolv låtar på väg mot något storstilat

New Model Army

From Here

Ear Music/Playground

HHH

.

Med sitt 15:e album visar Justin Sullivan att hans New Model Army (NMA) fortfarande är att räkna med. Ursprungligen en trio från engelska Bradford, är han den enda kvarvarande medlemmen sedan starten 1980.

De tidiga albumen präglades av NMA:s rötter i punken, men till skillnad mot många av sina samtida band bet sig NMA fast i punkens ilska. Det blev ganska tröttsamt i längden.

Nya ’From Here’ visar upp en väsensskild sida av Sullivans förmåga. Naturligtvis har detta inte kommit över en natt – bandets tre senaste album har hyllats av kritikerna – men utveckling av hur ilska kan omvandlas till något mer konstruktivt är alltid lika fascinerande.

Både i text och i musik har NMA genomgått en smart transformation. Sullivans texter är fortfarande kritiskt observerande av en omvärld i förfall, men numera mycket lättare att ta till sig då musiken är dynamiskt varierad och mindre adrenalindriven.

Även om låtarna fortfarande har något tungt över sig, har NMA omvandlat punkinfluenserna till ödesmättad ofta ganska långsam rock utförd av ett gäng skickliga musiker.

Inspelad på den lilla norska ön Giske har resultatet blivit tolv låtar på väg mot något storstilat. Fortfarande lite för mycket allvar som skulle vinna på att formuleras mer lekfullt.

Likafullt en intressant överraskning och med ett avslutande episkt titelspår som lovar kommande stordåd.

 

 Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 10-2019 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikMusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.