Musik i Modernas trädgård i sommar

IMG_1472w-2

MUSIK.
Jag var väl tre år eller nåt när jag var på scenen här då pappa lirade.
(Eagle-Eye Cherry)

IMG_1468w-2

Med Neneh och Eagle-Eye Cherry invigdes så äntligen en ny musikscen i trädgården på Moderna Museet i Stockholm. Eller ska man kanske säga “återinvigdes”. Förra gången måste ha varit för runt 20 år sen, och det var arrangörshjälten Harry Byrne som låg bakom initiativet då. Idag var det Beche Berger.

Steve_Rooney

Och i ursprunget var det Steve Rooney (bilden intill, pappa till Shanti som var lekkompis med Neneh och Eagle-Eye) som drog igång hela den legendariska satsningen med musik i Trädgården – han jobbade då på MM.

 

Nick Cave, Triffids och andra storheter lirade där också, men (enligt Chester) var det Tuna som arrangerade den vändan (måste kolla upp det där senare).

Att Steve var här kändes helt naturligt eftersom invigningen skedde som en tribut till Don Cherry (som tillsammans med hustrun Moki jobbade med den ursprungliga Bucky Dome just här 1971). Hans och Dons familjer var nära vänner och tillbringade mycket tid tillsammans (kolla in den stora intervjun med Shanti i DN för lite sen). Spåren korsas, och nu var Steve och syskonen Cherry (dvs just dessa två, de är 11 totalt) – Dons ande var helt klart närvarande – och Moki har en utställning inne på Arkitekturmuseet som visas i sommar.

IMG_1477w-2

En del i publiken verkade lite förundrade över denna offensiva kultursatsning. Nån undrade ifall om vi bytt regering under natten, eller om det nu var så att Alliansen skulle komma farande och kräva in bidraget som uppenbart inte var vinstdrivande och saknar rätt näringslivsdriv. Fritt behöver inte betyda gratis, men iaf något annat än att ständigt tjäna pengar på sina medmänniskor.

IMG_1499w-2

Just  idag var det gratis, men då och då under sommarkvällarnas konserter tas en entréavgift ut. Flertalet aktiviteter är fria, som tema under sommaren finns Don Cherrys musik, men olika workshops etc. Oriental Wind, Träd Gräs och Stenar, samt återkommande “Nya Gärdesfesten” och annat gör att man lätt kan stilla musikaptit här. Den 5 september firas dessutom John Cages 100-årsdag här – en dag då “gammalt” kommer visa sig vara väldigt nytt fortfarande.

IMG_1487w-2

Utomhusscenen  Bucky Dome är uppbyggd med en molekylstruktur och ska alltså se till att livemusiken fortsätter att strömma från Skeppsholmen – hela sommaren ända till september.

Vi ses där!

Eagle-Eyes tangenter - keyboard och dator

Eagle-Eyes tangenter – keyboard och dator

🙂

IMG_1512w-2

Goran_Kajfeš t.vä.  och Christer_Bothén t. hö.

Goran_Kajfeš t.vä. och Christer_Bothén t. hö.

IMG_1514w-2

IMG_1531w-2

IMG_1538w-2

IMG_1539w-2

IMG_15344-2

Filed Under: fotoFotografijag var därMusik

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.