Mommyheads ‘Future You’ intellektuellt finurlig indie

Mommyheads

Future You

Fanfar!/Border

HHHH

.

Turnérat i Sverige, släppt fyra album på svenska Dead Frog-etiketten, spelat i Västerås, Örebro, Stockholm m m, på Debaser och Lasse i Parken där de även visat sin kärlek till svenska publiken genom att döpa en av sina låtar “Eldsjäl” och sjunga den på svenska.

New Yorkbandet Mommyheads har en trogen publik världen över. De har beskrivits som den saknade länken mellan The Band och XTC där deras radiopop spetsats med ganska avancerade melodiska krumbukter vilket gjort att de krävt lite mer lyssning för att sjunka in i folks medvetande.

Inte så trallvänligt med andra ord, men hela tiden intellektuellt finurligt, ofta ösigt med synt som låter fet orgel. Gitarr, bas, trummor står stadigt i indierocken, men här på deras trettonde album drar killarna emellanåt lite mer åt det som kallas ”progressive rock”.

Just att de kräver lite mer av lyssnaren är sannolikt det som gör att de inte når ut bredare, folk är så stressade idag att bara det med minst motstånd kan konsumeras. Men Mommyheads fans älskar dem och deras ofta ironiska låttexter och titlar som “No One Gives A Damn About Your Band”.

Bandet grundades 1987 och gjorde paus i tio år 1998-2008. Efter återstarten har de nu släppt fem album.

Gitarristen och sångaren Adam Cohen har en ljus, oerhört spänstig röst med stort omfång. På ‘Future You‘ excellerar han framförallt med inledningsspåret “Woke Up a Scientist” som lätt skulle kunna ha varit Freddie Mercury framför Queen.

Mycket snyggt.

 

 Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 12-2019 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikMusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.