MNW 50 år

.

Nu i december fyller skivbolaget MNW 50 år. Med anledning av det släpper Universal Music Sverige en fet jubileumsbox.

MNW 50 1969-2019 med 21 fullmatade cd-skivor, totalt 405 remastrade spår och en 120-sidig booklet med ett rikt text- och bildmaterial som berättar den femtio år långa historien om ett av den svenska musikens stora flaggskepp.” skriver man i pressreleasen.

Idag är det Universal Music som förvaltar det tyngsta av dåtidens musikrörelsebolag, som hade sin glansperiod under sina första 20 år då svensk musik växte fram bland annat med hjälp av oberoende skivbolag.

När MNW firade 10 år träffade jag Tore Berger och Leif Nylén (som tyvärr inte längre finns bland oss) som var kolleger i bl.a. Blå Tåget. De hade både  inflytande och kunskap om bolagets historia. Intervjun blev en artikeln som publicerades i HiFi & Musik nr 1-1980. Om tidningen kom ut i december 1979 minns jag inte längre, men det var just i december som jubileet ägde rum, så det framstår som en gåta varför publiceringen inte skedde i nr 12-1979.

MNW tio år” utmynnar i en fråga om bolaget skulle finnas kvar 10 år senare, för läget var ekonomiskt ganska dystert. Men så skedde dock även om det ytterligare nio är senare blev konstiga turer med bl.a. börsnotering (1998). Året därpå såldes bolaget till ett riskkapitalbolag som 2003 sålde MNW till Gabrielsson Invest AB som äger bolaget idag.

Musikrörelsens största och viktigaste bolag innehåller en musikskatt som speglas ganska väl av innehållet i boxen (artistlista här).  Se mer i pressreleasen.

Musikaktivisten Claes Olson har byggt ihop boxen med research, urval och även skrivit Historien om MNW – 50 år i boxens booklet.

Boxen släpps i handeln 13 december.

 

Filed Under: MusikNyheter

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.