banner ad above posts

Microsoft måste rädda mer än Xbox One

SPEL. BLOGG. Det har gått mindre än en månad efter den stora omorganisationen hos Microsoft, som bl.a. innebar att Don Mattrick dåvarande boss för den katastrofala Xbox One-lanseringen lite smidigt hann iväg till VD-jobbet för Zynga innan han skulle fått sparken, och annars blivit ersatt av en ny övergripande chefsposition för Julie Larson-Green i nyinrättade Devices and Studios Engineering Group där bl.a. games numera ingår.

Räddningsplanen lanserades före midsommar och innebar en total pudel på planerna att krångla till det för både begagnade spel respektive tvinga konsolägarna till daglig anmälningsplikt över nätet. Nyligen tillkom regionsfrihet samt också släppta restriktioner för indiespeltillverkares möjlighet att erbjuda sina spel på Xbox One.Xbox_One-pres

Samtidigt har nya problem hamnat i Microsofts knä.

Det som från början lät som en skröna, har i ljuset av NSA-skandalen antagit obehagliga proportioner. Xbox-kameran Kinect har från lekfull spelmekanism förvandlats till en potentiell integritetskränkande övervakningsfunktion.

Kinect går inte att stänga av. Den lyssnar ständigt efter kommandon. Ryktet säger att den med sin face trackingförmåga kan registrera antalet personer framför konsolen. Det öppnar för spekulationer att om det är för många ansikten som ska se en film kan Xbox One stänga av filmen ifall det kolliderar med filmbolagens regler för när en privat visning kan anses vara publik. Likaså borde det vara möjligt för konsolen att via Kinect avgöra om den registrerade ägaren finns närvarande. Saknas denne (för länge) finns det väl inga hinder för att Xbox One stänger av sig själv.

Allt detta var paranoida spekulationer till det att Microsofts villighet att gå NSA till mötes avslöjades. Nu vet man plötsligt inte.

Speciellt allvarligt är de nya uppgifterna (från bl.a. tekniksajten The Verge) om att man via Kinect kan avlyssna konversationer även då Xboxen är avstängd. Microsoft gav NSA krypteringsnycklarna till Skype, vilket innan dess varit en garanti för att användarnas integritet var skyddad under Skypeanvändning. Hur kan vi nu lita på försäkringar om motsatsen eller att detta inte ska hända igen?!

Kommentarerna på nätet är obönhörliga: att köpa en Xbox One är att bjuda in den amerikanske underrättelsetjänsten i hemmet.

Det som hänt är helt enkelt en katastrof för trovärdigheten. Microsoft, Skype, Facebook, Google etc sitter i samma båt.

Effekterna kan bli ödesdigra för elektroniskt spelande i allmänhet och för Microsoft i synnerhet. Vem säger att NSAs klåfingrighet stannar enbart vid spelande. Hur många företag har fått sin information genomsökt i de många affärsapplikationer som utgör grunden för Microsofts framgångar?! I förlängningen väcker detta också frågor om Windows tillförlitlighet.

Microsoft har mer än bara Xbox Ones trovärdighet och misstänksamheten hos gamersamhället att oroa sig för. Hur rättfärdigar man att villkoren radikalt kan komma att ändras i efterhand, då underrättelsetjänsten så kräver? Vem köper produkter från ett företag man inte helt kan lita på, oavsett vad företaget heter?!

Filed Under: BloggSpel

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.