banner ad above posts

Pere Ubu ’20 Years In A Montana Missile Silo’ recenseras – effektiv snärtig rock

Pere Ubu
20 Years In A Montana Missile Silo
Cherry Red/Border
HHHH

Pere Ubus David Thomas måste vara en av rockens mest imposanta personer. Den som sett hans scenstil kan knappast undgått att ha blivit påverkad. På något underligt sätt är hans kroppsspråk en direktkommunikation till åskådarens förundran. Det lätt spastiska gör att man på något sätt lättare tar in hans gälla sångstil.

Thomas är också den enda kvarvarande medlemmen sedan bandet bildades i Cleveland, Ohio, 1975. Men bandet har ständigt blivit skickligare musikaliskt. Frågan är om de varit bättre än här på nya albumet.

’20 Years In A Montana Missile Silo’ är deras 16:e studioalbum och Thomas sjunger kanske mer varierat än någonsin – med texter som är väldigt personliga – till ett rockband som har lärt sig att lägga sig nära ett ”traditionellt” uttryck ganska långt ifrån den experimentella hejdlöshet som på debuten ’The Modern Dance’ (1978).

I mina öron har Pere Ubu vunnit på det. Thomas kan ena stunden yla över ösigt rockiga gitarrer, för att i nästa ögonblick pratsjunga förtätat handfast när man inte riktigt hör riktningen musiken är på väg att ta, och däremellan rullar allt i samklang till en effektiv snärtig rock.

Det är få band som har klarat att utveckla sina experiment med samma variation.

Det är inte alltid vackert, men det är ständigt intresseväckande och därmed väldigt hörvärt.

 

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 12-2017 /c MatsLundgren.se

Filed Under: MusikNyheterRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud