Matt Johnson i SvT: comeback för en röst lika viktig idag som klangen från The The

MUSIK. DOKUMENTÄR. 1983 utnämnde jag The The:s ‘Soul Mining’ till årets import-LP, Redan då antyddes att Matt Johnson var en mänsklighetens riddare. Vars kompositioner hade andra kvaliteter än dem som ges uppmärksamhet i kassaapparaternas klingande fanfarer.

Uppföljaren ‘Infected’ blev ett sprakande fyrverkeri i hur väl man kan smida ihop rocksoul med politiska texter. Det albumet blev svårt att toppa, även om Matt Johnson försökte. Möjligen fanns det en mening med att det gick trögt, han styrde om sitt konstnärskap från att enbart använda musik. Och fördelade sina reflektioner om hur världen såg ut och ffa hur den kunde bli bättre, till olika uttryck.

I SvT2s K-special 8 december sänds i teve och webb en film av Johanna St Michaels, tidigare partner till Matt Johnson. Filmen handlar om just detta att om att vara öppen för att variera sitt uttryck och inte kedja fast sig i en roll. Musikern Matt Johnson har alltid haft en labil inställning till kändisskap – något som valet av artistnamnet (The The) tydligt visar. Ändå har han alltid haft något att säga, för den som velat lyssna, och numera skapar han via radio, installationer, poesi etc och är dessutom aktuell med ett trippelalbum – ‘Radio Cineola Trilogy‘ (klicka till recensionen här).

The Inertia Variations är en dominerande del i nya albumet och har även gett namn till filmen K-special sänder.  Filmen ramas in av den kortintervju Per Sinding-Larsen gör med Matt Johnson och Johanna St Michaels. Samma Sinding-Larsen som en gång började sin musikjournalistkarriär i Base One. Dessutom intervjuas svenska sångerskan Meja Kullersten som medverkar på Johnsons album.

Roligaste nyheten i denna intervju är att Matt Johnson har börjat skriva nytt låtmaterial och kommer under 2018 dessutom att turnéra med detta.

Se allt på SvtPlay fram till 2 jan 2018.

Matt Johnson och Meja Kullersten

 

Jag rekommenderar även intresserade att nedan kolla lite bakåt, i vad jag själv skrivit om Matt Johnson genom åren.

Artikeln om Matt Johnsons debutalbum jag skrev i Schlager under vinjetten 2 Steg Före kom för ganska precis 35 år sedan: The The/Matt Johnson: Det osäkra leendets återkomst

Uppföljaren, det fortfarande makalöst intensiva albumet ‘Infected‘ blev omskriven 1986: The The/Matt Johnson ‘Infected’ i Frontline

Intervjun och huvudartikeln i Base One Nr 2/ 890404 av tidningens utsände Dave Henderson: infektiöst material – Matt Johnson The The om nya ‘Mind Bomb’ i BaseOne

Och slutligen kanske också recensionen av ‘Mind Bomb’ i Base One Nr 3/ 890606

 

 

Filed Under: I blickfångetMusikNyheter

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.