Massiv molnuppdatering av Adobes program

NYHET. REPORTAGE. Adobe presenterar en massiv uppdatering av sina program samtidigt som dessa döps om med tillägget “CC” och enbart finns tillgängliga i molnet genom Adobes tjänst Creative Cloud.

CreativeCloud_totem_5in_300ppiUnder pressmötet då företaget samtidigt berättade att den licensbaserade CS-sviten läggs ner, återgavs en del av alla nyheter genom ett fiktivt teamarbete mellan företagets tre nordiska specialister på webbutveckling, bildbehandling respektive filmredigering.

Under tre timmar (utan paus) visades hur olika aspekter av en produktion kunde bollas och kompletteras genom ett effektivt samarbete över webben. Samtidigt gavs glimtar av de nya funktioner som lagts in en handfull av programmen. Ambitionsnivån i presentationen var hög, men till priset av att många programuppdateringar samtidigt försvann i det tysta (vi återkommer senare när fler detaljer finns, utrullningen ska slutföras under juni månad).

Den som är teamleader bjuder in medlemmar till gruppen som samtidigt också synkas så att alla använder exakt samma programversioner av produktionen. Bland nyheterna som väckte intressen fanns bland annat:

Photoshop_CC_totem_5in_300ppiPhotoshop CC: populära funktioner som liquify och adaptive wide angle har nu gjorts om till smart filter och är därmed mer lättåtkomliga. Nytt filter är kraftfulla smart sharpen som tillåter att användaren kan styra var i bilden som skärpa ska förstärkas. Tidigare skärptes hela bilden med fula effekter ex. hudstruktur i porträttfoton. Vanligen behöver en bild olika grader av förstärkt skärpa, och nu kan man manuellt välja ut delar av bilden att behandla.

Ytterligare ett kraftfullt verktyg kommer med Layer camera raw filter som eliminerar tre tidigare arbetsmoment. Vill man skala upp en bild med lägre upplösning så behålls nu detaljerna i skuggområden, vilket annars bara blir brus och mycket problematiskt för både bildupplevelsen och inte minst att bli av med. Photoshop räknar ut bästa resultat “in a jiffy”.

Likaså är nya funktionen Sharpen/shake reduction (tidigare kallad deblur), smått fantastisk. Photoshop gissar bästa sätt att eliminera skakningsoskärpa i bilder där sådan finns (suck, så många bra bilder man tagit med just detta och som man tyvärr raderat). Manuellt kan man också markera områden man vill “normalisera” och låta övrigt bli kvar i rörelseoskärpa. Effekten bländar!

Dreamweaver CC: främsta ändringen här gäller CSS Designer, som gör att man kan jobba visuellt med CSS – enbart det är ett uppgraderingsmotiv, enligt Adobes webbexpert. Vi återkommer med det så snart vi provat.

Illustrator CC:  har blir 8x snabbare än förra versionen, även 100x på vissa funktioner. Textbehandling har nu fått ett intuitivt val där skalning respektive reflow enkelt kan anpassas efter behov. Man kan även manipulera enstaka bokstäver i ett ord. Sökfunktionen har förbättrats så att man kan söka ut stil +typsnitt om man så vill. Nytt är Free transformation tool som gör att man kan skala, ändra med perspektiv eller helt fritt.

Man kan även applicera bilder i “brushes”, något som gör Disneys tomteverkstads målande med schackfärg till extremt föråldrat – nu kan man måla delar eller hela bilder med snabba penseldrag.

PremierePro_CC_totem_5in_300ppiPremiere Pro CC: Adobe Anywhere Production lanserade i höstas och gör att alla inblandade i en filmproduktion, ffa för klippare är detta en höjdare då de ofta saknar stationär arbetsplats, får åtkomst till allt material via molnet.

Färgkalibrering mellan olika klipp i olika format – kamera, smartphone etc – görs nu enkelt med funktionen Auto color match. Efterlängtat. Dessutom kan man enkelt tidskoda klippen enkelt trots de olika formaten. Likaså har PP fått en sökfunktion för offlinefiler som nu enkelt kan återlänkas in i projektet. Efterlängtat det också och “borde funnits där för 100 år sen”.

Man kan även kopiera färgsättningen från ex. ett favoritfoto man tagit och applicera temperaturen in i filmen, detta kan även sparas som ett preset. Funktionen finns även i Photoshop. Stöd för grafikkort med OpenCL är införlivat, dvs alla AMD-kort, liksom att 99 av 100 ocertifierade kort numera lär funka också.

After Effects CC: erbjuder nu att i efterhand bestämma var “golvet” är i en scen, dvs varifrån bilden ska stabilisera om det finns många samtida rörelser. Det här lär göra underverk för alla som arbetar med handhållen kamera.

AE_C4D-Integration_in-AE-72AE CC kan nu byta ut bakgrunder i efterhand. En scen som skjutits mot en bergskedja kan flyttas till en öppen plats genom att berg byts ut mot himmel. Genom en roller brush markeras det som ska sparas och det som ska bort, och vips är miljön ändrad. Användningsområden kan vara att en finansiär hoppar av under produktionen eller att praktiska omständigheter fått föremål i filmen att ändra utseende. Genom koppling till Cinema 3D kan man smidigt ex. utrusta den nya jeepen man använt med samma grill som den förra hade trots att den bilen återlämnats.

Rotoscoping är en jätteindustri idag, och här gör Adobe en mycket intressant inbrytning.

Flash CC: den kanske intressantaste nya funktionen är Toolkit for CreateJS som tillåter att man exporterar en flashanimation till HTML5. Detta kan förstås uppfattas på två sätt: dels att animationer i Flash nu också kan visas i iOS-enheter (något som Apple blockerat), dels att Adobe anpassar Flash till en strax dominerande standard för att öka programmets överlevnadsmöjligheter.

InDesign CC: programmet har fått ändrad minnesstyrenhet och klarar nu att samtidigt importera en stor mängd bilder som dessutom sammantaget väger mycket. En demo på import visades där 160 bilder på total 10GB tog cirka 90 sekunder att införliva i ett dokument. I den förra versionen av InDesign hade minnet tagit slut.

Muse: i nya versionen introduceras lager, vilket betyder att man kan få föremål att förflytta sig olika över en webbsida då denna skrollas. Tidigare var bara statisk skrollning möjlig. Mycket snyggare nu.

Även Audition CC sägs bjuda på många intressanta nyheter, men de förevisades inte under pressmötet. Vi återkommer snarast vi själva undersökt saken.

Filed Under: NyheterReportage

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.