Mark McGuire ‘Earth Star Musick’ och ‘Solo Guitar Vol. IV’ Med gitarren som trollspö

Mark McGuire
Earth Star Musick / Solo Guitar Vol. IV
Aural Canyon / 1845798 Records DK

* * *  / * * * *

.

Som lite av en tillfällighet återupptäckte jag min recension av Mark McGuire och hans album ‘Beyond Belief‘ (se recensionen HiFi & Musik nr 12/2015) med hyllande referenser till Harold Budd, Brian Eno, Michael Brook och Gavin Bryars. Blev därför nyfiken att kolla vad som hänt sen sist.

Väl på Spotify hörde jag att plattan fortfarande är så enastående som jag skrev (jabba!), men också att jag missat en hel del de här åren.

Mark McGuire är egentligen gitarrist men med fallenhet för de klangvärldar som kanske bäst produceras av bearbetade keyboards.

I hans stora produktion finns åtskilligt gitarrhantering inom rockgenren, och även plattor där han sjunger, men det här är en kille som sedan länge insett att gitarren är ganska ointressant att använda som penisförlängare, när man istället kan använda den som trollspö.

Sen dess har han släppt ‘Vision Upon Purpose‘ (2017) lika magiskt klingande, samt ‘The Encounter‘ (2019) där han med gitarren väver samman klangerna från den himmelska synten och blandar med röst (mer än sång) och melodier närmare poprockens format. ‘Solo Guitar Vol. IV‘ (2019, utgiven digitalt 2020) är helt igenom instrumental men intrikat med hur han kan få gitarrklangerna virvla runt i ren pop (lyssna på “Respect“) eller på en mer popglimrande version (“Non-Attachment“) av det som Thurston Moore gör.

‘Solo Guitar Vol. IV’ är en fin resa på 18 låtar och hela 2 timmar 8 minuter. Plattan finns på Spotify men är inte listad i hans gedigna förteckning på discogs.com.

Mark McGuire har tidigare gjort en serie med gitarrmeditationer och två album kallade ’Music For Sleeping’, dels för barn, dels för alla åldrar (dessa finns dock inte på Spotify).

Man kan lugnt påstå att Mark McGuire har god insikt om gitarrens olika uttrycksformer och att den både kan uppröra och lugna.

Även om senaste, den mer minimalistiska ’Earth Star Musick’ inte når höjdpunkterna i hans övriga produktion, så är det en god aptitretare till en artist med fantastisk känsla. Samtidigt en invitation till att upptäcka hans kolossalt intressanta katalog av närmare 40 album.

 

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 1/2-2021 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikMusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.