Maria Usbeck ‘Amparo’ recenseras – sparsmakad särart

Maria Usbeck
Amparo
LABRADOR/BORDER
HHHH

Tyvärr är min spanska kass och min kunskap om sydamerikansk oberoende musik begränsad. På senare år har jag egentligen bara upptäckt uruguay-argentinska Bajofondo (spanska för underground), vilket är ett särpräglat kombo inom elektrotango som jag starkt rekommenderar.

Maria Usbeck är alltså en ny bekantskap, men en spännande sådan. Hon härstammar från Ecuador men är bosatt i Brooklyn. Hon var tidigare sångerska i Selebrities. Och hon gästsjöng förra året på låten ”Ruin” från svenska The Mary Onettes.

’Amparo’ är Maria Usbecks solodebut, med spanska texter och med en spännande ljudmix av latinamerikanskt och pop.

”Moai Y Yo”, till exempel, skulle kunnat vara The Cure som spelade, samma atmosfär, samma klockspelstick som på i deras “Pictures of You”, men hos Maria Usbeck är det mindre rökigt, och liksom albumet i övrigt mer minimalistiskt där instrumenten spelar tydligt utan att behöva tävla om uppmärksamheten. Rent och snyggt alltså.

Instrumentalt har Maria valt en behaglig dominans av marimba som kombineras smakfullt av harpa, olika flöjter, keyboards och instick av olika ljud – plattan inleds med sång från en okänd exotisk fågel. Det exotiska balanseras smart med bas och trummor, inte sällan på ett sätt som att de skulle kunna ha varit vilken västerländsk indierockorkester som helst.

Ändå är det kombinationen av sparsmakad särart och mer konventionellt uttryck som gör det hela så speciellt. I låten ”Lapislazul” används t.ex. marimba som rytmmotor, i ”Jungla Inquieta” är det basgången som driver dram låten medan pukor och marimba accentuerar. Hennes sång är ofta tillbakalutad utan att för den skull vara oengagerad.

Maria har gjort ett spännande album som sannolikt redan är favorit hos storörade artister som David Byrne, Brian Eno, David Sylvian med flera.

 

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 7/8-2016 /c MatsLundgren.se

Filed Under: MusikNyheterRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.