Laserpistolerna live: musik med attityd av litterär happening

MUSIK. RECENSION. När Laserpistolerna intar scenen på Lilla Hotellbaren, Malmen i Stockholm, gör de det med anledning av släppet av sin nya EP. Inleder fräckt med en låt som ganska länge bygger på sångarens lite trevande röst och är sparsamt instrumenterad med en melodislinga som låter sig anas utan att för den skull någon gång bli övertydlig.20140127_212946a

Det är modigt.

Att börja med något som inte kan beskyllas för publikfrieri, sätter ambitionsnivån. Även om jag inte uppfattar texterna mer än i brottstycken framgår att Laserpistolerna har poetiskt, nästan litterärt anslag där känslor finns i centrum.

Just inslaget av konstnärskap ger en flamboyant association till The Ark och 22 För Många. Musikaliskt har Laserpistolerna klassisk rocksättning förstärkt med orgel och fiol (vad jag uppfattar ikväll) men de olika delarna lever samstämmigt och ger i sin tur associationer till ljudbilder som hos Reeperbahn och John Holm. Jag kan ett kort ögonblick även höra en replik på en gitarr som skulle kunna ha lånat förebild från Stones “Wild Horses”.

Det är enligt uppgift Ernst Brunners son Leonard som ger röst åt lyriken, vilket förefaller logiskt med tanke på vad bandet omges med i form av “Håll mig så håller jag dig/Lyft mig så lyfter jag dig/Känn vi flyger/mot den grymma morgondan”.

Trekvart är inte lång tid att bygga förtroende, men bandet har ändå en förmåga att förmedla att här ryms något som behöver mer lyssning och inte kan avfärdas som pretto. Laserpistolerna har ett språk som tilltalar genom att inte snabbt komma till avslut. Snarare väcker de en aptit för här finns en energi som lockar och som inte omgående låter sig identifieras.

Ovanligt. Spännande.

20140127_212005a

Syster och son Brunner på scenen i Lilla Hotellbaren

Tyvärr tappar de melodisk kraft mot slutet, trots att Brunner kontrar med bar överkropp och ett långt pärlhalsband. Tappet är förhoppningsvis bara något som händer ikväll och inte säger något om materialet i stort.

Trots detta sist sagda är Laserpistolerna absolut en grupp att hålla koll på framöver, inte minst om de lyckas genomföra ett namnbyte vilket känns akut eftersom bandnamnet nu ger konstiga associationer och dessutom sätter ett präktigt stopp för en potentiell internationell karriär.

Filed Under: Bloggjag var därMusik

RSSComments (1)

Lämna ett svar | Trackback URL

  1. Claes Olson skriver:

    Mitt i prick – både Laserpistolerna och Mats!
    Cr med spänning fram emot fortsättningen!!
    all ze best Claes

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.