Katy Kirby ‘Cool Dry Place’ fin debut med livgivande pop

Katy Kirby
Cool Dry Place
Keeled Scales/Playground

* * * * + 

.

Hon börjar i rätt ände, med en ensam, lite sökande röst endast understödd av en akustisk gitarr i en akustik som låter mer hemmainspelning än studio. Fast det är en rökridå, knappt halvminuten in så kommer medmusikerna till undsättning och allt placeras härefter i en tät studiomiljö.

Och rätt så. Katy Kirbys lite sköra men sjåsfria sång får all den backning den behöver av en samling piggt intresserade (studio?) musiker. Instrumenten leker ömsint fram det rätta tonläget i hennes melodier utan att låta tillrättalagda eller insmickrande.

Lätt tunga ämnen som moderskap, senkapitalism, sönderfallande relationer, outtalade regler, missförstånd och leda, får en ljus, nästan somrig inramning av skickligt hanterad pop. Man hör både inslag av Texas (där hon bor) och knixigt härliga avigheter som hos Dirty Projectors.

Hennes lätt knepiga uppväxt hos två cheer-leaders i en sträng religiös miljö, verkar inte alls ha satt sina spår, eller är det just detta som fått melodierna att kännas så ljust livsbejakande?!

Hon säger själv att hon fått lägga band på sig för att inte bli tillrättalagt inbjudande som en kompensation av allt hon under uppväxten inte fick göra. Man kan lugnt säga att ’Cool Dry Place’ genomsyras av känslan man möter då fönsterluckorna öppnas mot fågelkvitter, ljus och frisk luft efter en lång vinter.

Att ‘Cool Dry Place’ handlar om en debut, är inget annat än fantastiskt. Klanger, melodier och känsla är ett möte med någon som helt tydligt återkopplar till livet.

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 4-2021 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikMusikNyheterRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.