Hem&Villa 2015 – hög mysfaktor

REPORTAGE. MÄSSOR. Aldrig någonsin har väl antalet staplar med vedträn varit så många som under årets upplaga av Hem- och villamässan under Stockholmsmässans tak.E38P3071-2

Inte heller har väl braskaminerna varit så mångtaliga liksom bubbelbaden både varit upphällda och inbjudande.

E38P3087-2Och för första gången står där även ett helt hus färdigmonterat i mässhallen. Fast där visas smarthus-tekniken mest som multi-roomskoncept för musik. Smartast är dock Yales Doorman-lås till vilken man använder en smartphone som nyckel för att ta sig in.E38P3083-2

Smarthustekniken är annars disparat utplacerat över mässytan, något som förbryllar lite och som arrangörerna slarvar bort, eftersom detta med att styra energiförbrukning, samt fjärrstyra apparater och larmövervakning är något som just nu exploderar på marknaden. Ett samlat grepp, om inte annat i form av en guidad mässlinga för besökarna att gå, hade varit perfekt.

E38P3079-2Det hindrar dock inte att en del av den senaste digitala tekniken fanns sin självklara plats här. Vi såg åtminstone en 3D-skrivare för att printa modeller av hus. Och vi såg ett VR-glasögon på besöksstolar – ännu orörda eftersom publiken inte hade hunnit hit. Syftet var att kunna presentera planritningar omsatta i VR-hem som potentiella köpare skulle kunna kliva runt i innan huset var byggt.

Säljaren medgav att tekniken ännu inte kunde erbjuda spekulanterna realtidsändringar av väggar och inredningsdetaljer. Men det är troligen bara en tidsfråga innan även funktionen finns där, och varför inte också en möjlighet att mata in sitt eget hem som 3D-modell för att kunna se möjliga renoveringsändringar innan de utförs?!

Ytterligare ny teknik fanns i montern där stenplattorna till 41 procent var tillverkade av sten som annars gått till spillo. Pressat under högt tryck och toppat med ett plastinbakat fotografi med motiv från natursten. Billigare än originalsten, men traditionellt än så länge, vi vill gärna se tokflippade beläggningar matchande en psychedelisk generations åsikter om hur golvsten egentligen borde se ut. Men blodapelsindrickan vi tiggde till oss var i alla fall god.

Badkaren var i år om än både välfylldaE38P3091-2

och fantasirika. Som en blandning av Star Wars och en Matrixpod (du vet, en sån där som människor odlas i med tydliga fästen till metallnavelsträngar).E38P3093-2

Bland montrarna fanns även Mammuthus, men vi våga inte riktigt ställa frågan om behovet av just sådana byggnader (tänk “hundkoja”) måste vara knappt skönjbart, eftersom djurarten är utdöd sedan miljontals år. Fast vem vet, med den nya DNA-tekniken är det kanske förutseende att redan ha båten i sjön, så att säga?!

Även brandsläckare går att designa, noterade vi.E38P3099-2

Och mer än tidigare år var det tydligt att utställare av inredningsdesign inte längre bara håller sig till Formex eller Furniture & Light Fair.

E38P3108-2Definitivt snyggast var Philippe Starcks kran med inbyggd vattenvirvel med stor “vill-ha”-faktor.

E38P3105-2Årets mässa hade ett bra anslag, och lovade ännu mer gott då det bara en timme efter öppningen strömmande in besökare av den lite äldre åldersgruppen.

E38P3102-2Ett tecken på nyfikenhet och kanske en lustfylld jakt på inspiration att piffa det egna hemmet som varit färdigbyggt i så många år.E38P3084-2

 

Filed Under: fotoI blickfångetMässorNyheterReportage

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.