Hem & Villa 2016: Mer spa än smarta hem

MÄSSA. Smartahem-producenterna verkar inte heller i år begripit att mässbesökarna är en mogen publik. Med få undantag präglas Hem & Villamässan 2016 av skral producentnärvaro.

Däremot vilar det en känsla av ”fortsättning” på mässan. Mycket av det som ställs ut handlar om vad man gör om man haft sitt boende ett tag, då det mesta är färdigsnickrat och nu vill man njuta arbetets lön.

as7a4674-2
Egna spa med massor av bubbelpooler, sköna sängar, tv-serier – alltså underhållning mer än underhåll.

Sektorn Smarta Hem har ju exploderat på konsumentmarknaden med en uppsjö av övervakningskameror och smart elstyrning av lampor och annat. På H&V 2016 är det i stort sett bara Yale (se längre ner i texten) och Panasonic som fattat galoppen.

as7a4663-2
Panasonic erbjuder med sitt koncept ”Smart Home” ett smarthemsystem som är utbyggbart. Tre olika startpaket finns för den som inte redan börjat bygga med andra produkter. Och till dessa kan man ansluta både inom- och utomhuskameror, inomhuslarm, rörelsesensorer, smart plug, vattendetektorer och det lite ovanliga glaskrossdetektor som reagerar på det speciella ljud som uppstår när glas krossas.

De olika enheterna kommunicerar via Dect, vilket ska göra räckvidden större. Den enda enhet som använder WiFi är basenheten som i sin tur kommunicerar med hemmets router. Systemet är helt nytt i Sverige, lanserades i juni och de första produkterna börjar i dagarna rullas ut hos Elon och AudioVideo.

Vad får Panasonic att tro på framgång på en marknad som redan kokar av allehanda lösningar, dessutom med en egen standard, vilket nuförtiden avskräcker många köpare som vill kunna koppla ihop produkter från många olika tillverkare?

as7a4667-3
”Det låga priset med basenhet och ett par tillbehör för endast 1 495 kr, förklarar Heidi Saarikoski, Trade marketing manager, Panasonic Nordic, och tillägger:

”Dessutom är systemet så oerhört enkelt att installera. Jag vet att alla säger så, men vårt är verkligen det, jag har provat själv.”

En sak talar till Panasonics fördel, man har inkluderat en batteribackup, något som konkurrenterna envist verkar strunta i. Blir det strömavbrott blir de flesta övervakningssystem helt värdelösa, så icke Panasonics, i alla fall inte direkt.

as7a4668-2
”Vår batterimodul är ett extra tillbehör som klarar att driva systemet 1,5-2 timmar, och den finns tillgänglig nu. Lite senare kommer vi att lansera repeaters, vilket gör att vi ytterligare kan förlänga systemet ifall hemmet är stort eller vidsträckt byggt”, påpekar hon.

as7a4670-2
Ovanligt mycket spa och bubbelpooler. Mässan har i år lyckats attrahera fler företag inom sektorn. En stor del av utställningsytan är just sådant.

as7a4676-2
De största bubbelpoolerna verkar anpassade för kändisar som behöver tippa ner en busslast gäster i poolen vid valda tillfällen. Vanligt folk kanske ryggar för priset på ett par hundra tusen kronor, speciellt som man behöver bygga ut befintligt badrum för dessa monster, och då måste man ut med det dubbla innan fakturan för poolen kommer.

as7a4683-2

En del sovmiljö, kuddar och sängkläder

H&V har även i år en rådgivningsmonter när det handlar om ffa hus som juridiskt är lite mer omfattande än borättslägenheter. Nytt är att man avsatt yta till vad man kallar Snickarlabbet där man kan bygga en pall på 50 minuter, under sakkunnig ledning. Hugade hemmafixare kan på annat håll få tips från proffssnickare att dra i en skruv, eller pricka en spik, välja verktyg eller få förevisat om hur man tillverkar enklare möbler och byggnationer.

as7a4705-2
Liksom förra året finns flera aktörer inom värmesystem, men nytt för i år är att besökarna kan kolla in ifall det kan vara lönt att investera i ett minireningsverk, när nu många kommuner ligger på sina småhusägare om att uppgradera sina trekammarbrunnar med godkända infiltrationsanläggningar.

Finlir. Överhuvudtaget får man intrycket att utställarna denna gång är sådana som kliver in i bilden när husägarna har klarat av det mesta av renoveringar och lättare nyinvesteringar. Nu handlar det om att finlira. Avant är ett sådant företag som säljer arbetsmaskiner i miniformat.

”Man köper en grundmaskin med skopa och pallgafflar. Sen går man in och lånar hos grannen när man behöver jordfräs, lövsug, plog, snöfräs, klippaggregat, betongblandare, grävaggregat m m. Vi har det mesta vad gäller tillbehör, och vi märker ett ökat sug bland husägarna att ge sig på en del tyngre saker själva istället för att hyra in entreprenörer på sånt man klarar själv, säger en säljare i företagets monter.

as7a4685-2
Naturligtvis måste man ha en slant över, för exempelvis så kostar den på mässan största modellen Avant 760i från 459 600 kronor. Och det utan moms.

as7a4689-2
Färgsättningen är grönt eller rosa, vilket antyder att Avant är medveten om att hushållen inte enbart består av män.

Energitänk fortsatt intressant
Kaminer och öppna spisar får större exponering i år, det verkar som att kunderna vill uppgradera sig och nu finns det lösningar som inte alltid behöver låsa sig till befintliga rökkanaler. Idag kan man välja modulskorstenar, vilket gör att kamin och kakelugnar kan placeras på många fler ställen i huset.

Kakelugnspannan konkurrerar idag med den vanliga kaminen genom att sju meter långa rökkanaler fångar upp värmen som annars snabbt försvinner ut, dessutom har kanalerna vattenkylning som för värmen vidare in i det vattenburna systemet. 1,5 kg ved är lika med 5 kWh vilket motsvarar en tiominutersdusch.

as7a4724-2
Täljsten fortsatt populärt, vilket ligger i linje med att öka värmeeffekten utan att kostnaderna samtidigt rusar.

as7a4706-2
Många tillverkare erbjuder också föremål med eldinslag vars egentliga användning är dekoration kanske i ett hem som redan har allt.

as7a4726-2
Vi såg Biltema vaket närvara utan att konkurrenten Jula syntes till ett dugg. Elgiganten var där och pratade kök (och tog upp beställningar förstås), Viasat blev exempel på att husägande inte enbart handlar om renoveringar och underhåll, utan även underhållning när man inte orkar snickra mer.

as7a4727-2
Ring Video Doorbell var kanske den mest överflödiga produkt vi såg på årets mässa. En dörrklocka med videoövervakning och rörelsesensor. När någon rör sig vid eller ringer på ytterdörren så ljuder en inställbar melodi/ton och man kan koppla upp kameran till sin mobil och kommunicera med personen utanför.

”Bra när försäljare ringer på, man behöver inte gå upp och öppna”, säger en säljare.

Dörrförsäljare är ju sällsynta idag, så kan man istället fjärröppna dörren om det är någon man känner, eller ifall man inte är hemma och vill släppa in en hantverkare.

”Nä det går inte med den här, kanske i framtiden”, blir svaret. Mässpriset för enheten är 2 999 kr, ordinarie pris 3 999 kr.

Mekaniskt lås med elektroniska funktioner

Mer genomtänkt och med just den funktionen inbyggd hittar vi hos Yale Doorman, som i år har egen monter. Produktansvarige där berättar att man för drygt 3 000 får ett mekaniskt lås med elektroniska funktioner, låset kan öppnas med kod man trycker in eller med mobiltelefonen. Adderar man 1 500 kr blir låset uppkopplat mot internet genom en liten modul som ansluts till hemmets router och en enhet som kommunicerar med modulen och som sätts i själva låset.

yaledoorman
”Vi samarbetar med säkerhetsföretag som bl a Verisure och det är möjligt att integrera Doorman i deras system. Men internetkopplingen kan man förstås släppa in hantverkare och andra godkända personer på distans, men i själva låset kan man skapa tillfälliga koder, t.ex. 24 timmar, om det är personer som behöver springa ut och in ofta, vilket passar då man har hantverkare hemma.”

as7a4659-2
I övrigt var det bara en glastillverkare som vaket tagit chansen att använda ny teknik för att visa sina produkter.

Filed Under: I blickfångetjag var därLivsstilMässorNyheterReportageReportage bild+textSmarta hem

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.