Harold Budd R.I.P.

Harold Budd avled 8 december 2020 i sviterna av covid-19. Han hade nyligen drabbats av en stroke och blev 84 år.

.

Amerikanen Budd trakterade keyboards på sitt speciella sätt och var en av portalfigurerna inom ambientmusiken. Hans internationella genombrott kom genom samarbetet med Brian Eno och albumet ‘Ambient 2 (The Plateaux Of Mirror)‘ 1980, men han hade i nästan tio år redan experimenterat med ljudklanger i det som Eno senare skulle mynta som “ambient music”.

Som blott 21-årig flygmekaniker slängde Budd skiftan i golvet för att istället genomgå utbildning till klassiskt skolad pianist.

Förklaringen till det var en aha-upplevelse 1960, framför en målning av amerikanen Mark Rothko, något som genomborrade Harold Budds seriösa kompositörsambitioner

För vad Budd såg framför den där tavlan var en glänta i dörren in till det rum vi alla har inom oss.

Rummet där drömmarna och den totala koncentrationen finns och inte minst den ordlösa självklarheten som mer är ett tillstånd än en process.

Men liksom all ambientmusik, är det lyssnaren som bestämmer vilken funktion musiken ska ha; som atmosfärskapare till diskningen eller som kraftladdare i lyssning.

Texten ovan är hämtad från den artikel jag skrev i Base One 1990 “Ljuvligt Dunder”.

De påföljande trettio åren fortsatte Budd sitt musikaliska forskningsresa bland de skira tonerna och nästan överjordiska klangerna.

Bland hans samarbeten under senare år märks mötet med Cocteau Twins 1986, något som kan höras med i den presentation jag gjorde i radioprogrammet “Spräckel” påföljande år.

Mötet Budd-Cocteu Twins visade sig bli återkommande i form av album med bandets gitarrist Robin Guthrie.

Deras sista album, ‘Another Flower‘ (Darla) gav ut 8 december, fyra dagar efter att Budd lämnat oss.

Harold Budd efterlämnar ett helt magiskt musikarv som gör att minnet av honom alltid kommer finnas där.

Tack för allt du gav.

Vila i frid

Filed Under: BloggMusik

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.