Fotomässan 2013 – kvinnorna tar plats

FOTO. BLOGG. Årets Fotomässa i Älvsjö samlade redan innan premiäröppningen en stor publik. Liksom förra året. Förklaringen är enkel: alla med digitala systemkameror tar chansen att lämna in sin Canon eller Nikon för sensorrengöring hos respektive tillverkare. Båda erbjuder detta gratis, ska man stå för kostnaden på egen hand får man räkna med att lägga upp 700 kr.

Det här har blivit så populärt att mässdagarna alltid kickstartar. Efter ett par timmar så tas inte fler kameror emot för rengöring. Medan kameraägarna väntar, så fyller de mässgolvet.

De stora utländska gästerna fanns inte personligt närvarande i år. Iaf såg jag inte till Lauren Greenfield som var mässans stora dragplåster. Fast det gjorde mindre.

Peter Gerdehag var där. Ni vet, fotografen bakom filmerna och framförallt de sagolika sköna bilderna på Kokvinnorna och Hästmannen. Man kan tycka att det knappast går att misslyckas när de avporträtterade, deras miljöer och även deras djur är så fantastiska i sig. Men som vanligt handlar det om tålamod och känsla för att locka fram det där innerliga i bilderna.

Det är lätt att stå mållös och insugen i Gerdehags fotografier, de liksom skimrar av eget liv – även stillbilderna känns fyllda av rörelse. Han själv fanns närvarande på mässan, både som föreläsare och boksignerare.

Roligast överraskning detta år var det stora genomslaget av kvinnliga fotografer – både som föreläsare men framförallt i publiken. Jag har väl aldrig tidigare sett så många som klämde på hårdvaran och hängde uppe på teleobjektivdäcken, där det annars enbart är män som köar. Visst, tjejerna har tidigare ofta synts i mässans utställningsdel övriga år, men nu fanns de plötsligt vid diskarna och ställde frågor till kameratillverkarna. Kanske är det så att mobilplåtandet väckt lusten till att ta ännu bättre bilder.

Marknaden för fickkameran har slocknat, men fotointresset lever i allra högsta grad kvar. Det råder knappast någon konkurrens mellan män och kvinnor när det gäller bilder, men när kvinnorna nu verkar vilja höja den tekniska nivån på sitt fotograferande känns det mer än spännande. Vi kommer få ännu bättre bredd på motiv, uttryck och mängd. För det flesta bilderna höjs en nivå även i uppmärksamhetsfokus när tekniken hjälper till i lyftet.

Klicka på bilderna i galleriet nedan så får du upp ett smakprov från mässan i storlek och intryck!

Filed Under: BloggfotoGallerierI blickfångetjag var där

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.