Föllakzoid recenseras – mycket lyckad överföring av energi

Föllakzoid

I

Sacred Bones/Playground

HHHH

.

Sverigeaktuella chilenarna Föllakzoid fortsätter att experimentera och deras fjärde album ’I’ tar experimenterandet ytterligare en (ovanlig) nivå. Istället för att som tidigare spela in live med hela bandet, är ’I’ ett antal separata ljudspår från respektive musiker som sedan lämnades över till tyska technolegenden Atom TM.

Under tre månader mixade han ihop över 60 olika kanaler och element – gitarr, bas, synt, trummor och vokala inslag – till de fyra låtar som utgör albumet. Han fick helt fria händer vad gällde struktur och längd, och det känns på något vis typiskt tyskt att albumet blev 60 minuter exakt.

Genomgående hos Föllakzoid verkar vara deras ambition av att lösa upp givna koncept för musiken. Istället vill de skapa strukturer i tid och rum musikaliskt som förmedlar energi utanför de ramar som betraktas som rationella.

Ser man tillbaka på bandets tidigare utgivning; albumen ’III’ (2015),’II’ (2013) och den självbetitlade debuten 2009, så pluggar bandet igen hålet mellan 2009 och 2013 genom att kalla den nya platta för ’I’ (debuten borde i så fall döps om till ’0’).

Man får intrycket av att de även musikaliskt jobbar sig baklänges – från mycket till lite – och ambitionen av att fylla allt längre tidsrymder med allt färre instrument för förstås tankarna till att de snart kommer hamna i trakterna av Brian Eno-konceptet ’Music for Airports’.

För det som Föllakzoid gör här skulle mycket väl kunnat kallas för deep house, eftersom en stadig och relativ snabb rytmbas är det som binder ihop spåren, som egentligen hänger ihop utan de pauser som skapats för att ge intrycket av att det är separata låtar.

Resultatet har blivit en minimalistisk och hypnotiskt anrättning som lika mycket lockar till dans som till att ligga som bakgrund till något annat man håller på med.

En mycket lyckad överföring av energi från upphovsman till mottagare.

 

 Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 10-2019 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikMusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.