Fickroutern GO ger lättrörlig nätkoppling och äkta mobilitet

REPORTAGE.  “Vi redan sålt 80 procent av den första sändningen med vår nya mobila router. Så det är ett bra sug efter GO”, säger en nöjd Samir Madani, grundare av Dovado och företagets globala försäljnings- och marknadschef i en intervju med anledning av lanseringen.

Dovado GO

Dovado GO

Dovado GO når butiksledet just idag och 4 000 av de 5 000 initiala enheterna är alltså redan uppbokade. Intresset kring GO-routern har var stort, kanske mycket tack vare att det skiljer sig från konkurrerande märken, för mobila routrar i sig är ingen nyhet.

”Vi har gjort routern smart. Den klarar 2,5 timmars drift med 4G, men kan spara batteri genom att den frågar modemet om detta är vaket eller i standbyläge. SmartUSB-funktionen gör att den kan starta om automatiskt ifall kopplingen förloras”, förklarar Samir Madani.

Samir Madani

Samir Madani

Just denna funktion är något som lite oväntat också attraherat flera elbolag, en stor potentiell målgrupp. Routern kan via sms meddela att strömmen brutits, och ge elbolaget en snabb bild av hur omfattande ett strömavbrott är. GO-routern har ingång för strömmatning, och batteriet börjar användas först då matningen försvinner.

Routern har portar både för WAN och LAN, vilket gör att man kan använda den för trådad internet om man vill, och sedan ta med sig den och ansluta det trådlösa bredbandet (4G/3G) som ofta ryms i ett modem som ansluts via USB.

Inbyggd WiFi tillåter att upp till 32 olika användare kan anslutas sig. Räckvidden är ca 100 m utomhus och 30 m inomhus. Samir påpekar att en normalanvändare idag oftast har tre olika enheter som ansluter till internet: smartphone, surfplatta och dator, så i praktiken är det antalet enheter mer än användare som räknas.

”88 Mbit hastighet mellan modem och LAN-port garanterar att routern inte blir en flaskhals för det trådlösa bredbandet. GO ger 0,7 ampers matning, vilket är över standard och ska säkerställa att alla USB-modem ska fungera”, säger Samir Madani.

Dovado har levererat över 250 000 routrar sedan 2008, och med GO för den svenska marknaden, tillsammans med Tiny för det kraftigt ökade intresset från utlandet, kommer man också fortsätta utveckla stationära mer kraftfulla routrar för att få en heltäckande produktportfölj.

Gemensamt för samtliga är att företaget ständigt har byggt in allt smartare funktioner. Förutom att kunna använda routern i Bridge mode (då annan enhet, t.ex. Airport, vill styra handling och koppling) har man nu en funktion med automatisk uppgradering av firmware.

E38P6972-2

Samir Madani

”Det är automatiskt så till vida att ny firmware hämtas till routern, men sedan kollar routern med användare att det är OK att uppgradera – strömmen får nämligen inte brytas under uppgraderingen – men användare slipper bevaka när nya funktioner finns klara att hämta.”

Dovado GO har inbyggt stöd för att hitta bästa signalstyrka, med batteriet aktivt kan man direkt se var styrkan är som bäst där man befinner sig. Med en 12-voltsadapter för både bil och båt siktar Dovado förstås också mot den sommar som trots kvardröjande iskall vinter ska komma.

2015 får 4G konkurrens av trådlöst bredband i gigabithastighet. Samir Madani säger att Dovado har en livscykel för sina routrar. Hårdvaran förnyas vart tredje år. Han avslöjar ingenting om företagets planer med anledning av den nya gigabitstandarden, men han pratar entusiastiskt om denna och avrundar med ett påpekande om att dagens stöd för 150 Mbit kommer att ersättas.

Goda nyheter för alla som varken har råd, lust eller tycker att fiber är sexigt.

Filed Under: I blickfångetReportage

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.