FCOC med försiktigt ljudkaos

FCOC
FCOC
Playground
* * * 

.

Det finns alltid något intressant att upptäcka i det som i dagligt tal kallas oväsen. Om man står ut. Ofta krävs åtskilligt för att hitta struktur, eller i alla fall en invit till sådan, i rent ljudkaos.

För den som orkar eller fixar att leta meningsfullheter i larm, kan det vara belönande. En upptäckt av nya ljudvävar i ett svårsmält oväsen. Glenn Branca – som skapade No Wave-scenen – är ännu oöverträffad inom området när det handlar om hur gitarrer kan skapa nya ljudvärldar.

Branca var också mycket av en inspiration (mentor?) för Thurston Moore, vilket ofta kan höras i mer melodisk form i Sonic Youth omfattande skivutgivning. Deras debut gavs ut på Brancas bolag Neutral.

FCOC kan ses som ett aktuellt svenskt kliv in på området. Gitarristerna Gustav Nygren och Leif Jordansson tillsammans med trummisen Anders Bryngelsson anger både Branca och Arto Lindsay – ytterligare en inspirerad New York-gitarrist – som förebilder i det som hörs på deras självbetitlade album. FCOC står för ”Fast, Cheap and Out of Control”.

Det är ett gott försök att stämma om gitarrerna olika och slumpmässigt på varje spår i kombination med en oftast hårdslående truminsats. Men kanske inte ett kliv med full övertygelse.

Trion skulle tagit ut svängarna betydligt mer, jag menar att vi som lyssnar på sånt här klarar en hel del ytterligare. Ett ösigare larm sitter bättre. Likaså borde killarna använt tystnad och lugn i låtarna smartare för att öka både kontrast och spänning.

Nu blir resultatet lite som när ett band lagt av. Likt en återutgivning av demolåtar som inte riktigt sitter ihop utan var embryon till andra spår som man slutförde.

Som första försök är ändå albumet en aptitretare. FCOC har nåt där som går att vidareutveckla. Nästa gång vill vi ha mer, mycket mer.

Recensionen är även publicerad i HiFi & Musik nr 3-2020 /c MatsLundgren.se

Filed Under: HiFi&MusikMusikRecension

RSSComments (0)

Trackback URL

Leave a Reply
If you want a picture to show with your comment, go get a Gravatar.